Magt og modmagt

Tema

Et fredeligt land

1 anbefalinger

Et fredeligt land, hvor ingen konge er blevet myrdet i mere end 700 år. Hvor den sidste rigtige borgerkrig ligger et lille halvt årtusind tilbage. Et land, hvor nationalfølelsen er en ret ny opfindelse. Et land, hvor reformerne blevet drevet af gårdmænd og senere af arbejdere, og hvor mange er tilfredse. Et land, hvor kampen om magten er blevet flyttet til det fredsommelige parlament. Danmark.

Helt op i 1800-tallet følte danske bønder sig meget mere knyttet til deres lokalsamfund eller region end til nationen Danmark. Håndværkere og købmænd var med i grænseoverskridende nordeuropæiske netværk. Kun den danske adels nationalfølelse kan spores langt tilbage. For flertallet af danskerne var national identitet ikke en stærk faktor.

Få konger myrdet
Danmark har haft få nationale, etniske og religiøse stridigheder. Ingen konge er myrdet siden 1286. Den sidste egentlige borgerkrig i Danmark var i 1534-1536. Her blev klassekamp mellem bønder og adel vævet ind kampen mellem reformation og katolicisme. Lutheranismen sejrede.

Ved reformationen blev fyrsterne i Nordeuropa de protestantiske kirkers overhoveder. Dermed fik de kontrol med den eneste organisation, der strakte sig ud i alle landsbyer. Præsterne prædikede lydighed over for…

Tisdlinje for Magt og modmagts fortællinger

Se Magt og modmagts steder på kortet

Gruppe Gruppe
Steder Steder
Nyt Nyt
Gruppe Gruppe
Ruter Ruter