Planlagte og uplanlagte byer

Tema

En by har altid en plan

3 anbefalinger

Byplanlægningen i Danmark har forandret sig fra stjerneformede gadenet med borge eller kirker som midtpunkt over franskinspirerede bydesign, der hylder kongemagten til dagens moderne kommunalplaner. Enkelte metoder går igen fra vikingetiden og næsten frem til i dag. For eksempel har man gennem historien brugt planlægningen af byer som et redskab til at fremme handel og forsvar.

Danmark har kendt til byplanlægning siden vikingetiden. Byerne Århus, Ribe og Hedeby blev alle dannet i 800-900-tallet som regelmæssige bebyggelser mod vandet og var skærmet mod land af volde. Også de store vikingeborge Trelleborg, Fyrkat og Aggersborg vidner om, at kongemagten allerede dengang brugte planlægning af byer som redskab til at skabe gode betingelser for handel og udvikling af kystområderne. Parallelt med de planlagte byer voksede mange såkaldte selvgroede bebyggelser frem langs veje, naturhavne og andre steder, hvor forholdene for naturlig bydannelse var til stede.


Stjerneformede middelalderbyer
Omkring år 1100 sker der en større urbanisering på grund af den stigende handel. Erkendelsen af byen som en væsentlig magtfaktor førte til en mere systematisk byplanlægning. Lübeck, der blev grundlagt i 1143, blev forbillede for mange byer langs…

Tisdlinje for Planlagte og uplanlagte byers fortællinger

Se Planlagte og uplanlagte byers steder på kortet

Gruppe Gruppe
Steder Steder
Nyt Nyt
Gruppe Gruppe
Ruter Ruter