Råstoffer

Jordens skattekamre

0 anbefalinger

De danske råstoffer har i årtusinder påvirket vores hverdag og måde at leve på. I stenalderen var flint råstof nummer, mens olie i dag er blevet en guldgrube. Danskere har gennem tiderne sværget til vores egne råstoffer, og den dag i dag foretrækker vi ofte vores egne råstoffer til byggeri, opvarmning, tekniske produkter og nye veje.

Selv om vi i dag kan importere alle de råstoffer, vi ønsker, er det dyrt. Derfor foretrækker vi stadig ofte de danske råstoffer, vi har brugt i mange tusind år.

I stenalderen var flint suverænt vores råstof nummer ét. Den gode danske flint stammer fra undergrundens tykke lag af kalk og kridt. Det har vi meget af herhjemme, så derfor kan vi også pille meget flint direkte ud af kridt- og kalkklinterne. Klinterne ligger i et bælte hen over Danmark, fra Bulbjerg og Hanstholm i nord, ned over Djursland og videre mod øst til Faxe, Stevns og Møn. Dog ligger der flint fra undergrunden spredt på jorden over hele Danmark, fra dengang istidens store gletschere gled hen over landet.

På grund af sine mikroskopiske små krystaller kan flintsten slås i stykker, så den får meget skarpe kanter. Det udnyttede de første danskere til at lave pilespidser,…

Tisdlinje for Råstoffers fortællinger

Se Råstoffers steder på kortet