Stenalderens bønder

Tema

Landet bliver til

0 anbefalinger

I bondestenalderen blev landbruget grundlag for livets opretholdelse. Befolkningen havde i de forudgående årtusinder baseret sig på jagt, fiskeri og indsamling, så der er tale om en enorm forandring. Ændringerne skete da heller ikke fra dag til dag - i Danmark tog det 500 år. Til gengæld var forandringerne blivende, og det bondesamfund, der etablerede sig omkring 4000 f.kr., kom til at præge landets befolkning mange årtusinder frem.

I Danmark begyndte man at holde husdyr og dyrke afgrøder, efter at denne livsform havde spredt sig op gennem Europa fra Mellemøsten. Befolkningstallet i Danmark var stigende, og indbyggerne var også blevet mere bofaste, allerede før bondestenalderen brød helt igennem. Man slog sig ned langs kysterne og huggede lysninger i skoven til husdyr og små marker.
I løbet af fem århundreder efter 3950 f.Kr. blev bondekulturen etableret, og mere og mere skov blev ryddet og omlagt til marker med korn og græsgange til husdyrene. Mennesker holdt op med at flytte efter årstiden. Bondestenalderen varede frem til omkring 1700 f.Kr., hvor brugen af metaller og nye teknikker fik så stor indflydelse på livsformen, at vi taler om en ny epoke - bronzealderen.
Igennem de knap 2500 år bondestenalderen varede, skete der trods alt mange forandringer i befolkningens levevis og i deres skik og brug. På…

Tisdlinje for Stenalderens bønders fortællinger

Se Stenalderens bønders steder på kortet

Gruppe Gruppe
Steder Steder
Nyt Nyt
Gruppe Gruppe
Ruter Ruter