Svensken

Naboer i krig og fred

2 anbefalinger

Danmark og Sverige har altid haft et specielt forhold til hinanden. I mange år lå vi i åben og blodig nabokrig om magt, grænser og kontrollen over Øresund. Da krigene sluttede, blev "arvefjenden" vores målestok for det, der står i modsætning til det danske. Vores fælles historie har således haft stor betydning for den nationale selvforståelse.

Siden slutningen af 1800-tallet har ”svensken” været en perfekt ikke-dansk kontrast, der klargjorde, hvem ”vi danskere” er. Historier om svenskerne blev frem til slutningen af 1900-tallet brugt til at understrege ting, vi lærte at genkende som særligt danske: bondebrug og andelsbevægelse, Grundtvig, demokrati og individualitet.

Før 1930 var Sverige tilbagestående og umoderne; derefter gik svensk industri frem med stormskridt, og det svenske velfærdssamfund blev udviklet. Efter 1930 blev sammenligninger mellem de to nationer brugt til at understrege, hvad der ville ske, hvis Danmark blev for moderne - vores individuelle friheder ville blive krænket.

"Dem og os"

Fra midten af 1980erne og især efter Sveriges indtræden i EU i 1995 har Danmark og Sverige på mange måder udviklet sig mere ens. For en tid så det…

Tisdlinje for Svenskens fortællinger

Se Svenskens steder på kortet