Velfærdssamfundet

Lykkeland?

3 anbefalinger

I efterkrigstiden blev Danmark et velfærdssamfund. Det er fristende at opfatte velfærdssamfundet som et klart formuleret projekt. Men det fanger ikke det tilfældige samspil mellem de politiske visioner og de realiserede forandringer. Der var ingen, som i 1945 havde forudset dagens Danmark. Størrelsen på den offentlige sektor, den materielle velstand, forstædernes fremvækst, de forandrede familieformer og kønsroller lå helt uden for, hvad man forestillede sig i 1945.

Danskerne begyndte ikke helt forfra i 1945. Sammenlignet med andre lande var Danmark relativt velstående, havde et højt udviklet socialt sikkerhedsnet og en progressiv familielovgivning. Vi havde ikke mindst et meget veletableret demokratisk system. Den danske model havde endda overlevet både 1930’ernes krise og den tyske besættelse. Men alligevel varslede 1945 noget nyt. Tanker og ideer, som havde simret i mellemkrigstiden, skulle nu realiseres, og der skulle skabes et moderne Danmark.

Det perfekte samfund
De mest ambitiøse – de såkaldte sociale ingeniører – troede fuldt og fast på, at man ved brug af planlægning, videnskab og rationalitet kunne udtænke det perfekte samfund helt ned i mindste detalje. Det var nationaløkonomer, arkitekter, læger og andre ligesindede, som var fyldt med ideer og planer og en voldsom virketrang. De ville bringe orden i…

Tisdlinje for Velfærdssamfundets fortællinger

Se Velfærdssamfundets steder på kortet