Temaer

Flere 1 / 6

1. Verdenskrig og mellemkrigstiden

Nils Arne Sørensen

1. Verdenskrig og mellemkrigstiden - Verdenskrig, brølende 20’ere og gullashbaroner

Begyndelsen af 1900-tallet var præget af første verdenskrig og en økonomisk krise, som såkaldte gullaschbaroner tjente styrtende på. Men perioden var også fyldt med jazzmusik, elektricitet, store forventninger og politiske forlig, der var med til at grundlægge velfærdsstaten. Og så fik…

2. Verdenskrig

Niels Wium Olesen

2. Verdenskrig - I seng med fjenden

Den tyske besættelse 1940-45 er den mest dramatiske episode i de sidste hundrede års Danmarkshistorie. I forhold til de brutale tilstande i resten af de besatte lande i Europa var Danmarks vilkår dog ganske milde. Det demokratiske politiske system virkede gennem det meste af besættelsen, men…

Adel og konge

Per Ingesman

Adel og konge - Adelens storhedstid

”Adelsvælden” kalder man perioden mellem reformationen i 1536 og enevældens indførelse i 1660. Efter at reformationen havde elimineret den hidtil så mægtige kirkeinstitution som selvstændig samfundsmagt, blev adelen den vigtigste medspiller for kongemagten. Også det økonomiske udbytte af…

Arkitektur: Klassicisme, historicisme og modernisme

Vibeke Andersson Møller

Arkitektur: Klassicisme, historicisme og modernisme - Fra antik til beton

Fra midten af 1700-tallet til midten af 1900-tallet har dansk arkitektur haft mange udtryksformer. De har været tæt knyttet til de skiftende tiders arkitektoniske idealer og til de rent praktiske muligheder inden for byggeteknikken. Fra et udgangspunkt med antikke forbilleder og traditionelt muret…

Bronzealder

Marianne Rasmussen

Bronzealder - Bronzealderens kultmenneske

Bronzealderens mennesker var vidt berejste og havde kontakter i fjerne egne. De var også flittige højbyggere, og i løbet af nogle få hundrede år rejste befolkningen i Danmark tusindvis af gravhøje. Byggeriet samlede mennesker fra nær og fjern som dermed bekræftede deres fællesskab. Selv da …

Christian den Fjerde

Søren Mentz

Christian den Fjerde - Knuste drømme og storslåede bygningsværker

Christian den Fjerde (1577-1648) er nok den mest kendte konge i Danmarkshistorien. Han satte især sit præg på perioden med en række enestående bygningsværker som Frederiksborg Slot, Børsen og Rundetårn og som grundlægger af en række byer som Fredericia og Christianshavn. Desværre blev de …

Daglige dage - boligen gennem tiderne

Peter Dragsbo

Daglige dage - boligen gennem tiderne - Fra fælleshus til enkeltværelser

Der er sket voldsomme ændringer i hus og hjem gennem 1000 år. Vi er gået fra fællesskab til privat. Hjemmet er gået fra at være ét stort rum, hvor man spiste, sov og arbejdede til at have flere og flere rum til forskellig brug. Bolig og arbejde er blevet adskilt, og vi er gået fra ild og…

Danmark mellem England og Frankrig

Birgitte Holten

Danmark mellem England og Frankrig - Verdensmagternes gidsel

I den komplicerede internationale situation omkring 1800 var dansk udenrigspolitik fanget i stormagternes spil. Danmark havde tre hovedformål med sin udenrigspolitik i disse år: at opretholde neutraliteten; at sikre det fortsatte rigsfællesskab med Norge; og at overtage så meget som muligt af…

Danmark som kolonimagt

Birgitte Holten

Danmark som kolonimagt - Silke, sukker, slaver og en særlig hilsen til Grønland og Færøerne

Danmark har haft kolonier i eksotiske egne fra Tranquebar i øst til Sct. Croix i vest. Nogle gange tjente vi gode penge på det, omend Danmark var en lille kolonimagt. Vi har stadig rigsfællesskab med to af de oprindelige kolonier mod nord: Færøerne - og ikke mindst verdens største ø,…

Danmarks Oldtid i landskabet

Thomas Roland

Danmarks Oldtid i landskabet - På udflugt til oldtiden

Nogle af de bedste oplevelser af historien får man dér, hvor begivenheden rent faktisk fandt sted. Blandt oldtidens gravkamre af sten og kilometerlange forsvarsvolde folder fortidens liv sig ud for øjnene af den besøgende. Via projektet ”Danmarks Oldtid i landskabet” er en række af landets…

Flere 1 / 6