Temaer

Flere 2 / 6 Tilbage

Jernalder: Bønder og krigere

Lars Jørgensen

Jernalder: Bønder og krigere - Danske bønder og romersk import

I jernalderen oplevede man teknologiske og samfundsmæssige gennembrud i et tempo, der aldrig var set før. Jern åbnede for store fremskridt i forhold til våben, håndværk og landbrugsteknologi. Kontakten til den internationale magtfaktor Romerriget satte yderligere turbo på udviklingen inden…

Viden

Keld Grinder-Hansen

Viden - Hele Danmark på skolebænken

Adgangen til viden og uddannelse har gennem historien været centrum for magtkampe og forsøg på monopolisering fra adel, kirke og stat. I nyere tid er videndeling blevet brugt som hovedmiddel til at sikre en demokratisk udvikling af det danske samfund. I dag er den eksklusive adgang til viden i…

Daglige dage - boligen gennem tiderne

Peter Dragsbo

Daglige dage - boligen gennem tiderne - Fra fælleshus til enkeltværelser

Der er sket voldsomme ændringer i hus og hjem gennem 1000 år. Vi er gået fra fællesskab til privat. Hjemmet er gået fra at være ét stort rum, hvor man spiste, sov og arbejdede til at have flere og flere rum til forskellig brug. Bolig og arbejde er blevet adskilt, og vi er gået fra ild og…

Stærk i troen

Tim Jensen

Stærk i troen - Danmark er en kristen nation

På Jellingstenen, kaldet Danmarks dåbsattest, ristede Kong Harald Blåtand i runer, at han gjorde danerne kristne. Mere end 1000 år efter, i 1997, da alverdens religioner var kommet til landet, fik runestenens kristus-billede plads i danske pas. Som vandmærke, identitetsmarkør og statement.…

Danmarks Oldtid i landskabet

Thomas Roland

Danmarks Oldtid i landskabet - På udflugt til oldtiden

Nogle af de bedste oplevelser af historien får man dér, hvor begivenheden rent faktisk fandt sted. Blandt oldtidens gravkamre af sten og kilometerlange forsvarsvolde folder fortidens liv sig ud for øjnene af den besøgende. Via projektet ”Danmarks Oldtid i landskabet” er en række af landets…

Kold krig

Thomas Wegener Friis

Kold krig - Røderusserne kom aldrig

Den Kolde Krig rasede fra anden verdenskrigs afslutning til Berlinmurens fald. Den delte verden, nationer og familier i spørgsmålet om demokrati eller diktatur. Bag konflikten lurede atomvåben, som truede verden med undergang. Danmark lå midt på frontlinjen mellem øst og vest. Inden for kort…

De store bevægelser

Flemming Just

De store bevægelser - Folket får magten

Andelsbevægelsen og arbejderbevægelsen er helt centrale for det danske samfunds opbygning. Som i andre lande opstod bevægelserne i sidste tredjedel af 1800-tallet. Bønderne på landet og arbejderne i byen organiserede sig i fællesskaber for at få større indflydelse og bedre levevilkår. Men…

Danmark mellem England og Frankrig

Birgitte Holten

Danmark mellem England og Frankrig - Verdensmagternes gidsel

I den komplicerede internationale situation omkring 1800 var dansk udenrigspolitik fanget i stormagternes spil. Danmark havde tre hovedformål med sin udenrigspolitik i disse år: at opretholde neutraliteten; at sikre det fortsatte rigsfællesskab med Norge; og at overtage så meget som muligt af…

Den frie tid

Niels Kayser Nielsen

Den frie tid - Fra mondænt kystliv til kolonihaver og charterferie

Fritid har ikke altid været en selvfølge. Først kunne kun adelen og det bedste borgerskab bruge deres arbejdsfri tid ved kysterne, i teatret eller på jagt. Senere fik også funktionærerne ferie og weekend, de kunne bruge på at dyrke de nye sportsgrene fra England. Først i 1900-tallet fik…

Immigration og indvandring

Cathrine Kyø Hermansen

Immigration og indvandring - De fremmede

Danske konger har siden 1500-tallet inviteret dygtige fremmede og religiøst forfulgte til landet. Også senere har vi sendt bud efter fremmed arbejdskraft fra både Polen og Tyrkiet, mens flygtninge fra verdens brændpunkter er kommet af sig selv. Indvandringens historie er broget, og området er…

Flere 2 / 6 Tilbage