Temaer

Flere 2 / 6 Tilbage

Jernalder: Bønder og krigere

Lars Jørgensen

Jernalder: Bønder og krigere - Danske bønder og romersk import

I jernalderen oplevede man teknologiske og samfundsmæssige gennembrud i et tempo, der aldrig var set før. Jern åbnede for store fremskridt i forhold til våben, håndværk og landbrugsteknologi. Kontakten til den internationale magtfaktor Romerriget satte yderligere turbo på udviklingen inden…

Stærk i troen

Tim Jensen

Stærk i troen - Danmark er en kristen nation

På Jellingstenen, kaldet Danmarks dåbsattest, ristede Kong Harald Blåtand i runer, at han gjorde danerne kristne. Mere end 1000 år efter, i 1997, da alverdens religioner var kommet til landet, fik runestenens kristus-billede plads i danske pas. Som vandmærke, identitetsmarkør og statement.…

Demokratiets vugge

Uffe Jakobsen

Demokratiets vugge - Fra enevælde til parlamentarisme

Fra 1830’erne til 1915 blev tre afgørende forandringer i demokratiets udvikling i Danmark gennemført. Der blev etableret et repræsentationsorgan for borgerne, valgretten blev udvidet fra ganske få procent til næsten hele den voksne befolkning, og parlamentarismen gav Folketinget reel…

Danmarks Oldtid i landskabet

Thomas Roland

Danmarks Oldtid i landskabet - På udflugt til oldtiden

Nogle af de bedste oplevelser af historien får man dér, hvor begivenheden rent faktisk fandt sted. Blandt oldtidens gravkamre af sten og kilometerlange forsvarsvolde folder fortidens liv sig ud for øjnene af den besøgende. Via projektet ”Danmarks Oldtid i landskabet” er en række af landets…

Kold krig

Thomas Wegener Friis

Kold krig - Røderusserne kom aldrig

Den Kolde Krig rasede fra anden verdenskrigs afslutning til Berlinmurens fald. Den delte verden, nationer og familier i spørgsmålet om demokrati eller diktatur. Bag konflikten lurede atomvåben, som truede verden med undergang. Danmark lå midt på frontlinjen mellem øst og vest. Inden for kort…

Svensken

Anders Linde-Laursen

Svensken - Naboer i krig og fred

Danmark og Sverige har altid haft et specielt forhold til hinanden. I mange år lå vi i åben og blodig nabokrig om magt, grænser og kontrollen over Øresund. Da krigene sluttede, blev "arvefjenden" vores målestok for det, der står i modsætning til det danske. Vores fælles historie…

Herremand og landsbyherre

Erland Porsmose

Herremand og landsbyherre - Godset sad på magten

De danske godsejere har gennem historien været yderst magtfulde. De kongetro opbyggede en ridderhær, fik skattefrihed og magt over en hel lokalbefolkning. I 1500-tallet skiftede herremanden navn til adelsmanden, og i 1600-tallet ejede adlen halvdelen af landets gårde og jorde. Kongen ejede…

Huse for de syge

Inger-Marie Børgesen

Huse for de syge - Fra åreladning til superhospitaler

Nutidens sundhedsvæsen har rødder tilbage til slutningen af 1700-tallet, hvor husene for de syge begyndte at blive bygget med helbredelse for øje. Patienter blev indlagt og behandlet med forventning om, at de kunne blive raske igen. I et langt historisk perspektiv er sygehuset ikke en gammel…

Fattiglemmerne

Tyge Krogh

Fattiglemmerne - Afhængig af samfundet

De mennesker, som har været afhængige af samfundets vilje til at hjælpe, har været udsat for lidt af hvert gennem Danmarkshistorien. Tiggere var jaget vildt, fattige børn blev indsat til strafarbejde, og 1800-tallets fattiggård var mest til skræk og advarsel. Vejen til velfærdsstaten har…

Stavnsbundet

Erland Porsmose

Stavnsbundet - Lænket til en godsejer

De danske bønder var i århundrede stavnsbundet til en herremand eller godsejer. De udgjorde billig arbejdskraft til de rige godsejere og måtte kun flytte, hvis de fik tilladelse. Sidst i 1700-tallet begyndte de heldigste bønder at slippe fra de snærende lænker, og det danske bondelandskab, som…

Flere 2 / 6 Tilbage