Temaer

Keld Grinder-Hansen
Viden - Hele Danmark på skolebænken
Adgangen til viden og uddannelse har gennem historien været centrum for magtkampe og forsøg på monopolisering fra adel, kirke og stat. I nyere tid er videndeling blevet brugt som hovedmiddel til at sikre en demokratisk udvikling af det danske samfund. I dag er den eksklusive adgang til viden i…

Lars Jørgensen
Jernalder: Bønder og krigere - Danske bønder og romersk import
I jernalderen oplevede man teknologiske og samfundsmæssige gennembrud i et tempo, der aldrig var set før. Jern åbnede for store fremskridt i forhold til våben, håndværk og landbrugsteknologi. Kontakten til den internationale magtfaktor Romerriget satte yderligere turbo på udviklingen inden…

Peter Dragsbo
Daglige dage - boligen gennem tiderne - Fra fælleshus til enkeltværelser
Der er sket voldsomme ændringer i hus og hjem gennem 1000 år. Vi er gået fra fællesskab til privat. Hjemmet er gået fra at være ét stort rum, hvor man spiste, sov og arbejdede til at have flere og flere rum til forskellig brug. Bolig og arbejde er blevet adskilt, og vi er gået fra ild og…

Anders Linde-Laursen
Svensken - Naboer i krig og fred
Danmark og Sverige har altid haft et specielt forhold til hinanden. I mange år lå vi i åben og blodig nabokrig om magt, grænser og kontrollen over Øresund. Da krigene sluttede, blev "arvefjenden" vores målestok for det, der står i modsætning til det danske. Vores fælles historie…

Thomas Roland
Danmarks Oldtid i landskabet - På udflugt til oldtiden
Nogle af de bedste oplevelser af historien får man dér, hvor begivenheden rent faktisk fandt sted. Blandt oldtidens gravkamre af sten og kilometerlange forsvarsvolde folder fortidens liv sig ud for øjnene af den besøgende. Via projektet ”Danmarks Oldtid i landskabet” er en række af landets…

Tim Jensen
Stærk i troen - Danmark er en kristen nation
På Jellingstenen, kaldet Danmarks dåbsattest, ristede Kong Harald Blåtand i runer, at han gjorde danerne kristne. Mere end 1000 år efter, i 1997, da alverdens religioner var kommet til landet, fik runestenens kristus-billede plads i danske pas. Som vandmærke, identitetsmarkør og statement.…

Tim Knudsen
Magt og modmagt - Et fredeligt land
Et fredeligt land, hvor ingen konge er blevet myrdet i mere end 700 år. Hvor den sidste rigtige borgerkrig ligger et lille halvt årtusind tilbage. Et land, hvor nationalfølelsen er en ret ny opfindelse. Et land, hvor reformerne blevet drevet af gårdmænd og senere af arbejdere, og hvor mange er …

Anne Nørgaard Jørgensen
Krig & fred - Miltærhistoriske anlæg
Danmarks militære historie er særligt præget af vores strategiske placering mellem Østersølandene og kontinentet. Borge, voldsteder, kasernere og andre militæranlæg fra næsten alle historiske perioder ligger tæt i Danmark. Med de attraktive farvande var basen også lagt for en stærk…

Anne-Christine Larsen
Vikingetid - Bymennesker og imperialister
Vikingetiden fra omkring midten af 700-tallet til midten af 1000-tallet var en periode med store forandringer. Det var tiden for kolonisation, erobring og plyndring, men også for grundlæggelse af byer og generelle forandringer i hele samfundsstrukturen. Den kristne kirke fortrængte den hedenske…

Marianne Rasmussen
Bronzealder - Bronzealderens kultmenneske
Bronzealderens mennesker var vidt berejste og havde kontakter i fjerne egne. De var også flittige højbyggere, og i løbet af nogle få hundrede år rejste befolkningen i Danmark tusindvis af gravhøje. Byggeriet samlede mennesker fra nær og fjern som dermed bekræftede deres fællesskab. Selv da …