Michael Perlmutter og Claus Willman

Det Ny Samfunds lejr

Af

Ejendommen Trægården med 47 tønder land på Gammel Ålborgvej 16 ved Frøstrup i Thy (Han Herred) ejedes indtil foråret 1970 af en tidligere Spaniensfrivillig*) Leo Kari, der solgte den til nogle folk fra Studentersamfundet ved Københavns universitet, i tiden…

Thylejren 1970

1 kommentar 2 anbefalinger

Den første store lejr blev planlagt til sommeren 1970, over et år inden Christiania opstod, og blev arrangeret af nogle aktivister fra København til dels med tilknytning til Projekt Hus i Magstræde / Rådhusstræde. Det var navne som Henning Prins, Leo Jespersgaard, Peter Duelund, Leif Warmark, og Ole Vind med flere. 1970 lejren blev et tilløbsstykke. Der havde aldrig foregået noget lignende i Danmark. Ideen til at lejren kom til at ligge netop dér, kom fra Leo Kari der ejede grunden indtil foråret 1970, og ideen til festivalen kom dels fra Isle of Wight festivalen og dels fra Woodstock festivalen i staten New York i USA, året før. Der ankom omkring 3000 deltagere, deraf en del med særtog fra København, og titusinder af besøgende hen over sommeren. På visse tidspunkter holdt der bilkø langt ned ad Gammel Ålborgvej til begge sider. I lejren var der musikfestival med elektrisk og akustisk musik dag og nat. Mange færdedes nøgne, børn, piger, drenge, voksne, og ikke så mange gamle, det gjorde man heller ikke dengang ude i normalsamfundet. Der blev bygget et supermarked hvor de rige købte og de fattige huggede, én løb engang med pengekassen og 50.000 kroner. Der var ofte fællesmøder hvor man diskuterede alt mellem himmel og jord i timevis, der blev drukket bajere, røget hash og indtaget LSD og andre bevidsthedsudvidende stoffer. Der blev bygget en sauna og et fælles badeanlæg, og der var gang i den dag og nat med musik, kærlighed, dans, bål, blomsterbørn, flippere, alkoholikere, bønder, fiskere, kristne, stammefrænder, akademikere, missionærer, buskmænd og kvinder og så videre. Hen på efteråret var der kun omkring 80 deltagere tilbage der prøvede at holde gang i resterne af lejren og da den første nattefrost satte ind rejste halvdelen på én gang, kun nogle ganske få overvintrede. Jeg deltog ikke personligt i denne sommerlejr men var i Marokko med min kæreste. Et godt billede af 1970 lejren får man i filmen Skæve Dage i Thy der kan lånes i Det Danske Filminstitut i Gothersgade. Jeg har lige fået et eksemplar på DVD forærende af min datter, indkøbt i Brutto for 25 kroner (2006). Nu i 2014 er der over 100 fastboende børn og voksne, både med og uden adresse på stedet.

Birgitte Træbing Nielsen
, for mere end 5 år siden

Jeg har aldrig selv være med på Thylejren. Men husker alle de forargede mennesker, der - mest af alt - havde travlt med at kommentere bare bryster, og utugt ... :)

Bidrag til Thylejren

Thylejren 1970