Slotsvandmøllen Tønder

Fra vand til visesang

Af

Slotsvandmøllen nævnes første gang i 1436. De ældste møllebygninger har hørt under borgen og senere renæssanceslottet i Tønder. Den nuværende bygning bærer årstallet 1598. Den er byens ældste industrianlæg. Møllebygningens fundament er i kampesten, som…

Bidrag til Tønder Slotsvandmølle

Strøm på møllen

0 kommentar 0 anbefalinger

Fra 1799 og indtil 1970'erne tilhørte møllen familien Bachmann, derfor kaldtes den også Bachmanns Vandmølle. I 1930'erne leverede møllen elektrisk strøm ved hjælp af et turbineanlæg. Elproduktionen fortsatte til 1976, hvor møllebygningerne, på nær den fredede vandmølle, blev nedrevet. I juni 1974 holdt Tønder Viseklub en musikkomsammen i møllen, som herefter blev kaldt Visemøllen. Dette arrangement udviklede sig til Tønder Festival, som finder sted hvert år i august måned. I disse år er Bachmanns Vandmølle i centrum i forbindelse med et naturgenopretningsprojekt. Opstemningen ved Bachmanns Mølle har hidtil spærret totalt for laksefisken snæblens muligheder for at komme videre op i Vidåen. Det er der nu blevet rådet bod på, idet der er blevet konstrueret et nyt vandløb i siden af møllesøen, en såkaldt faunapassage.

Strøm på møllen

Fra 1799 og indtil 1970'erne tilhørte møllen familien Bachmann, derfor kaldtes den også…