Tollund manden

Mystisk moseofring

Af

Tollundmanden blev hængt en vinterdag omkring 350 f.Kr. og forsigtigt lagt i sovestilling i en nygravet tørvegrav i mosen. Han blev fundet i 1950 ved tørvegravning i Bjældskovdal ved Silkeborg. Manden havde stadig rebet om halsen. Desuden havde han et læderbælte …

Bidrag til Tollund manden

Gudens ansigt

Tid / Periode -350
1 kommentar 0 anbefalinger

Tollundmanden og mindst to andre blev hængt og lagt i en tørvegrav langs plankevejen over mosen i Bjældskovdal. Måske skulle de hængte beskytte hellige pladser eller være offergaver til nye guder. På Tollundmandens tid fik guderne menneskelige ansigter. I bronzealderen havde man dyrket solen. Nu blev træfigurer med fallos stillet ved randen af moserne på store stendynger. Andre figurer stod langs veje over vådområder. Næsten alle danske moselig har været hængt, og mange af træfigurerne har også en symbolsk hængningsfure omkring halsen. Måske har lig af mennesker og menneskefigurer beskyttet overgangssteder eller hellige pladser. Måske er de ofret som tak for, at mosen gav myremalm til jern og tørv til brændsel.

Inge Heede Hertoft
, for mere end 2 år siden

For mange år siden besøgte min daværende mand og jeg museet og så Tollund-manden. Det var en kæmpe oplevelse. Den gang var det kun hans hoved, der lå der. Det var næsten ikke til at løsrive sig fra. Hans ansigt var mindre, end det nok var, da han døde - og mørkere. Men at stå at se på et menneske, der var død for så mange år siden. Alle ansigtstræk var, som man kunne se på sin nabo. Vi var de eneste på museet den dag og blev vist rundt af en meget engageret mand med et stort sort hår. Jeg husker ikke hans navn. Men det var en oplevelse, jeg aldrig har glemt.

Gudens ansigt

Tollundmanden og mindst to andre blev hængt og lagt i en tørvegrav langs plankevejen over mosen i …