Kulvig Havn

Skoven er for os alle

Af

Trelde Næs udgør den yderste pynt af halvøen nord for Fredericia. I 1919 købte fabrikant Harald Plum området for at bruge det som landsted og produktionsskov. Han anlagde blandt andet et savværk og en havn. Området blev i 1966 købt af Fredericia Kommune, som har…

Bidrag til Trelde Næs

Svenske lejesoldater huserede i Trelde

0 kommentar 0 anbefalinger

Følgende er nedskrevet af en lokal bonde i Trelde. En svensk løjtnant var uhøvisk over for en gårdmandsdatter i Trelde. Hendes to brødre blev enige om, at han skulle straffes for den ugerning, men de gjorde det så grundigt, at de kom til at slå ham ihjel på æ ”Thrunagre”. Da denne afstraffelse blev indberettet til kommandanten, der havde kvarter i Fredericia, gav han den befaling, ”at hele byen skulle brændes af, og alle beboerne springe over klingen” – mishandles til døde. Denne ordre fik Trelde Byes beboere nys om. De besluttede alle at flygte ud i skoven. Nogle modige mænd ville se hvad der skete, så de blev tilbage i skovbrynet, men de svenske dragoner fik øje på dem og satte efter dem, men de stedkendte beboere for ud over tørvegravene øst for byen og smuttede væk fra forfølgerne. Hele byen blev brændt af, på nær et hus, der lå vest for møllen, men ingen af landsbyens beboere faldt i svenskernes klør. Sporerne fra dengang er næsten forsvunden. I en bakkeskråning ned mod Krogbækken nær stranden findes nogle fordybninger i skovbunden som de lokale kender som ”æ hytstej eller svenskegravene”. ”Æ Trunager” bærer endnu det navn, de ligger syd for Franks gård.

Selvejerskoven

I gamle dage var det kongen der ejede de vidtstrakte skove, som Trelde Næs var en del af. Men i…