Tusculum

xx

Tuculumbygningen også fra ca. 1745.

Slaveejerkystens lystboliger

0 kommentar 0 anbefalinger

Med dronning Charlotte Amalies overtagelse af området i 1670 begynder bebyggelsen af nordkysten af Bagsværd Sø ganske langsomt. På Tusculum-grundstykket opføres en skovfoged- og brovægterbygning med plads til kapun- og kaninopdræt. Senere blev der bygget lyststeder langs Nybrovej mod Frederiksdal. På højre side lige efter Nybro ser vi statsministerboligen Marienborg fra ca. 1745-50. På venstre side ned mod Bagsværd Sø møder vi først Tuculumbygningen også fra ca. 1745. Flere bygninger blev bygget eller opkøbt af handelsfolk, som i den florissante periode både beskæftigede sig med handel i asien og den såkaldte trekantshandlen mellem Afrika, Vestindien og Europa, hvor skibene sejlede til Afrika med rom, krudt, geværer, og bomuldstøj. Her blev skibene fyldt med slaver, som blev sejlet til Amerika. Efter en mindre ombygning kunne skibene medbringe bomuld, sukker, rom og tobak, som man sejlede tilbage til Europa. Vi deltog i trekantshandlen i 1600-tallet og deltog i ca. 250 år frem til omkring 1848. Den florissante periode sluttede i starten af 1800-tallet, da vi blev hvirvlet ind i de europæiske krige. Indtil da havde vi holdt os neutrale og profiteret af mulighederne for at handle med alle parter. Senere blev vi af to omgange i 1801 og 1807 udsat for direkte angreb af englænderne og senere draget ind i Napolionskrigene på Napolions side. Vi tabte og perioden sluttede definitivt med statsbankerotten i 1813. Bygningen Christianslyst fulgte i 1800 og senere Sølyst i 1864.

Bidrag til Tusculum

Med dronning Charlotte Amalies overtagelse af området i 1670 begynder bebyggelsen af nordkysten af …