Ungdomshuset, Jagtvej 69

Her kom Lenin og bz'erne

Af

Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev foræret til en gruppe unge af Københavns Kommune i 1982. Overdragelsen var en slags kulmination på 1970'ernes slumstormerbevægelse og 1980'ernes bz-bevægelse, hvor unge mennesker besatte tomme og faldefærdige ejendomme.…

Bidrag til Ungdomshuset, Jagtvej 69

Lenin, boksestævner og banko

1 kommentar 1 anbefalinger

Ungdomshuset blev oprindeligt etableret af Arbejderbevægelsen som Folkets Hus i 1897, og det kom gennem årene til at danne rammen om forskellige aktiviteter. De socialistiske førerskikkelser Lenin og Rosa Luxemburg besøgte huset før 1. Verdenskrig. Og det var her den anden internationale kvindekongres i 1910 vedtog, at man hvert år skulle afholde kvindernes internationale kampdag den 8. marts. Til daglig blev huset brugt af Arbejderbevægelsens faglige afdelinger og foreninger, men det fungerede også som forsamlingshus med alt fra juletræsfester og boksearrangementer til bankospil og afdansningsballer. Huset stod tomt fra omkring 1960, og efter Brugsens overtagelse i 1968 var planen at rive det ned og bygge et supermarked. Nedrivningen blev dengang forhindret af hensyn til stedets historiske værdi.

Jette Ryberg
, for mere end 8 år siden

Som barn kom jeg i Folkets hus. Der skete altid meget spændende, alt fra juletræsfesten til aftener, hvor de voksne talte om fagforening, men hvor der altid var en, der fortalte os børn historier. Som 5 årig gik jeg også til dans i Folkets hus, så for et nørrebrobarn stod der altid glans om huset.

Ungdomshuset blev oprindeligt etableret af Arbejderbevægelsen som Folkets Hus i 1897, og det kom…