Valby Hegn 1
Fakta

Oldtidsvejens dysser

Af

Valby Hegn er enestående, fordi området har så mange stendysser. Dysserne ligger på række i skovens vestlige ende. Seks store langdysser ligger, som de ville gøre langs en oldtidsvej. De store dysser er bygget i cirka 3500 - 3200 f.Kr. De er blevet brugt til…

Vis mere

Bidrag til Valby Hegn

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Slægternes grave

Lyt til fortællingen
Tid / Periode -3500 -3200
2 kommentarer 1 anbefalinger

Dysser og jættestuer ligger meget ofte samlet i grupper. De viser stenalderbygdens territorium. Da dysserne blev bygget i bondestenalderen, var der ingen skov ved Valby Hegn. Dysserne blev bygget, så de kunne ses på lang afstand. Hvis der kom en fremmed, skulle han kunne se, at han nu var på andres territorium. Her vogtede forfædrene over slægternes område. Op imod 90 procent af alle danske dysser og jættestuer er blevet fjernet til fordel for veje og jernbaner inden for de seneste århundreder. Derfor er det svært at fornemme grupperne af gravsteder i dag. Skoven ved Valby Hegn har dog beskyttet områdets stengravene mod at blive ødelagt.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Inger Marie Andersen
, for mere end 7 år siden

Jeg savner det oprindelige Danmark, Danernes rige, som det vel hed på et tidspunkt, nok ikke i stendyssernes tid. For hvor er der gået meget dejlig og hyggelig kultur tabt, for fremskridtenes og industrialiseringens skyld. I dag kan Danmark nærmest opleves som en forstad til New York i USA, når det er bedst. Der er mennesker allevegne og tilfyttere allevegne, ligeså snart man er i bymæssig bebyggelse. Og de fleste af dem tromler afsted i personbiler på de asfalterede veje, som er allevegne også. Og det er ikke godt.

Chano Tietze
, for mere end 10 år siden

Hej Svend. Hvis du ser alle højene,fra luften,så ligner mønstret Karlsvognen,som sen så ud på den tid man byggede højene????

Bidrag til Valby Hegn

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Slægternes grave

Dysser og jættestuer ligger meget ofte samlet i grupper. De viser stenalderbygdens territorium. Da …

Billeder (3)

Videoer (1)

  • Video