Arbejdere i Vang
Fakta

Bornholms "Klondyke"

Af

Syd for Hammershus på en smal strimmel jord nær havet ligger Vang. Det er et fiskerleje, som første gang er omtalt i 1570. Man har fanget sild, torsk og laks og afsat fangsterne på Hammershus, som dog blev forladt og opgivet som øens administrative centrum sidst i …

Vis mere

Bidrag til Vang fiskerleje

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Fra fiskeri til stenbrud

Tid / Periode 1600 1974
1 kommentar 1 anbefalinger

Fra 1890’erne stagnerede fiskeriet i Vang. Det skyldtes, at stenhugger Jacob Mogensen fra Rønne i 1891 købte en grund syd for fiskerlejet og fem år senere åbnede sit stenbrud. Det gav stabilt arbejde til fiskerne og indebar, at flere flyttede til. Fiskerlejet blev til en ”by” og bornholmerne kaldte den ”Klondyke”. Mogensen havde visioner. Han fik med fiskernes hjælp og med statslån udvidet havnen, og han anlagde et jernbanespor til tipvogne langs klipperne. Omkring 50 mænd var ansat: granitstens(finstens)huggere, brostenshuggere og arbejdsmænd. I 1911 solgte Mogensen bruddet, men det fortsatte med andre ejere til 1974. Ved havnen ses eksempler på de granitarbejder, der er blevet udført ved bruddet.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Niels Trudsø
, for mere end 13 år siden

Jeg har altid forstået det sådan, at det var stenbruddet syd for Vang, som blev kaldt Klondyke. Ikke selve Vang. Tager jeg fejl?

Bidrag til Vang fiskerleje

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Fra fiskeri til stenbrud

Fra 1890’erne stagnerede fiskeriet i Vang. Det skyldtes, at stenhugger Jacob Mogensen fra Rønne i…

Billeder (2)