Restaurering 1

Langhøj med lukket gang

Af

Ved Vasagård på Bornholm ligger en usædvanlig langhøj. I langhøjen er der nemlig både et dyssekammer og en jættestue. Dyssekammeret er ældst. Det er cirka 5600-5500 år gammelt. Jættestuen er noget yngre, cirka 5200 år gammelt. Langhøjen ligger klods op ad en…

Bidrag til Vasagård

Religiøs reformation

0 kommentar 0 anbefalinger

I 2008 blev jættestuen restaureret. Arkæologerne opdagede noget besynderligt. På et tidspunkt havde stenalderbønderne fjernet jættestuens gang, blokeret kammeret og i stedet lagt begravelser og ritualer ude foran bygningen. Jættestuens gang havde mistet sin religiøse betydning og dermed sin oprindelige funktion. Jættestuernes lange, smalle gange med komplicerede lukkesystemer har nemlig helt sikkert har haft afgørende rituelle funktioner. Måske har der været en slags religiøs reformation som overgangen fra katolicisme til protestantisme. Reformationen kan have ført til lukning af gangen. I dag er indgangen til jættestuen genetableret. Hvis man ser godt efter, er der stadig spor efter ødelæggelsen af den stensatte indgang.

Bidrag til Vasagård

I 2008 blev jættestuen restaureret. Arkæologerne opdagede noget besynderligt. På et tidspunkt…