Kalleby, Tanum, Bohuslen
Fakta

Præster med horn på hjelmen

Af

De hornede hjelme fra Veksø (Viksø) blev fundet i 1942. De stammer fra bronzealderen og er fremstillet mellem 1100 og 900 f.Kr. Bronzehjelmene med horn er altså ikke (som mange fejlagtigt tror) fra vikingetiden. Hjelmene var ikke til krig og kamp, men blev båret ved…

Vis mere

Bidrag til Veksø

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Energikrisen gav gode fund

Tid / Periode -1100 -900
1 kommentar 1 anbefalinger

Ved anden verdenskrigs begyndelse blev Danmark afskåret fra tilførsler af kul og olie. Vi måtte ty til egne energiressourcer, blandt andet tørv fra moserne. Overalt i landet blev tørvegrave åbnet, og det var i en nyåbnet tørvegrav ved Veksø, at en arbejdsmand fandt de hornede hjelme. Han troede først, at det var gammelt affald. Senere på dagen blev arbejdsformanden opmærksom på bronzestykkerne, lagde dem til side og kontaktede Nationalmuseet. Besættelsestidens energikrise gav arkæologerne en travl tid, hjulpet af årvågne tørvearbejdere. Mange af moserne er gamle offerpladser fyldt med værdifulde sager nedlagt til guderne. Veksøhjelmene hører til blandt de allervigtigste fund fra tidens tørvegravning.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Johnni Buch
, for mere end 6 år siden

Det var arbejdsmand Jens Christensen som fandt hornene fortæller barnebarnet Lene Tønder Buur. Lene skriver: Oprydning i gemmerne, og finder lidt fra morfar Jens Christensen som fandt Veksø-hjelmene, under arbejdet som tørvegraver under besættelsen. Driftslederen prøvede vist at tage æren, fortalte morfar.

Bidrag til Veksø

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Energikrisen gav gode fund

Ved anden verdenskrigs begyndelse blev Danmark afskåret fra tilførsler af kul og olie. Vi måtte…

Billeder (5)