Hus med løgkuppel

Københavns ældste kolonihaver

Af

1892 blev Vennelyst anlagt uden for Christianshavns Vold i starten af Kløvermarksvej. Vennelyst er Københavns ældste haveforening. Den blev den første af mange kolonihaveforeninger i København. Mange arbejdere fra de tæt befolkede kvarterer i Indre By og på…

Bidrag til Vennelyst

Japanske have i Vennelyst giver ro

0 kommentar 0 anbefalinger

Oppe ved huset plasker et lille vandfald. I nabohaven fløjter en solsort skingert og lykkeligt. Men ellers er her stille. Helt stille: ”Her i haven kan jeg finde noget af den ro, jeg søger. Og med det liv, jeg har levet, der trænger jeg til det”, siger han så. ”En af de ting, som jeg bruger rigtig meget tid på, når jeg er her, er at øve mig i ikke at tænke på noget. Det lyder nemmere, end det er. At tænke på ingenting. Tro mig – jeg ved det, for jeg har forsøgt i mange, mange år. Der ligger en stor værdi i ikke at tænke. At opnå en tilstand af væren kan man kalde det. Eller bare at være til stede i nuet”. Beckerlee blev kolonihaveejer ved at hans tidligere kone havde arvet haven fra en tante, og da hans kone døde, og deres børn ikke var interesserede i den, endte haven hos ham. Dengang var den helt traditionel med flagstang, græsplæne og rosenbede. Men han var begyndt at interessere sig lidt for bonsai og kunne se, at haven ville give ham en enestående mulighed for at opbevare sine træer udendørs. Derfor valgte han at beholde den. Hans interesse for japansk havekunst startede med, at han fik mulighed for at komme en tur til Japan, hvor hans stedfar nr. 2 var udstationeret for en kortere periode. I Kyoto, den gamle universitets- og kejserby, har de det system, at man som turist – gratis – kan få stillet en personlig guide til sin rådighed. Blot man taler engelsk sammen under rundvisningen. På den måde fik Beckerlee adgang til de mest fantastiske gamle haver og templer. Han havde ikke på det tidspunkt overhovedet overvejet at få sin egen japanske have. Det var slet ikke noget, der strejfede ham. Men indtrykkene har alligevel haft stor betydning for det videre forløb. En stor del af haven er anlagt i grus, der hver dag omhyggeligt formes til små glade bølger. Havens pryd – en svømmende havskildpadde med retning mod gudernes ø – har Beckerlee håndplukket i en helt almindelig dansk grusgrav: ”Kan du se, den ligner en skildpadde”, siger han med en lysende stille glæde. ”Stenen er en meget heldig sten. Skildpadden er nemlig et japansk symbol for ’good luck’ og ’long life’. Normalt må man lave den af flere forskellige mindre sten – en til hovedet, en til kroppen og også nogle sten til ben. Men denne her er komplet, som den er”.

Det danske fristed

Vennelyst er i manges øjne indbegrebet af danskhed og hygge. Mange turister går rundt i området…

Hf. Vennelyst’s flotteste have

Franz Beckerlee finder ro i sin zenbuddhistisk prisbelænnede kolonihave. Der er kun en måde,…

Oppe ved huset plasker et lille vandfald. I nabohaven fløjter en solsort skingert og lykkeligt. Men…