Resens Atlas ca. 1680
Fakta

Nordens største landsbykirke

Af

Vestervig Kirke i Thy udgjorde engang nordfløjen i et firelænget augustinerkloster, som blev grundlagt omkring 1100. Efter reformationen blev klostret solgt som herregård. Klostret blev senere revet ned, og klosterkirken blev Nordens største sognekirke. I korets…

Vis mere

Bidrag til Vestervig Kirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Mirakel gjorde Thøger til helgen

Tid / Periode 1030 1100
2 kommentarer 0 anbefalinger

Thøger var kapellan for Olav den Hellige. Han rejste fra Thüringen til Thy for at missionere efter slaget ved Stiklestad (1030). Thøger slog sig ned ved Vestervig og byggede et kapel. Da Thøger døde, ophøjede lokale ham til helgen. Men de havde ikke fået pavens godkendelse. Det vakte så stor vrede i det danske kirkesamfund, at nogle forsøgte at brænde Thøgers helgenskrin. På mirakuløs vis kunne skrinet ikke brænde. Derfor fik Thøger alligevel status som helgen i Danmark. Ifølge sagnet sprang en kilde, hvor Thøger havde lagt sig til hvile, da han ankom til Thy. Her byggede nordjyderne en valfartskirke og senere et kloster til hans ære. Sankt Thøgers kilde blev søgt som lægedomskilde til midt i 1860'erne.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Bente Kristoffersen
, for mere end 9 år siden

Jeg troede faktisk, alle vidste, at Vestervig kirke ligger i Thy... Vestervig kirke er den smukkeste og mest imponerende kirke, jeg har set i Danmark, desuden er der en fantastisk udsigt fra tårnet. Sankt Thøgers kilde er også et besøg værd, man kan ikke længere se rester af kirken, men der er stadig en kirkegård - og en fin udsigt til Vestervig kirke.

Charlotte Boje H. Andersen
, for mere end 10 år siden

Venner se på Danmarks kort! Vestervig ligger ikke i Vendsyssel men i Thy. Sankt Thøgers Kirke (nedrevet) blev bygget og fungerede som sognekirke i middelalderen, men der var også valfart hertil pga af miraklerne knyttet til Sankt Thøger. Denne Thøger var rejst fra Norge til Thy og byggede ved Vestervig "en kirke af ris og kviste" - som så senere blev erstattet af en stenkirke. Såvel sognekirke som klosterkirke var viet til Thøger. Det store klosteranlæg og den anselige sognekirke har været markante i landskabet og vidner om, at området i den tidlige middelalder var et trafikalt centrum. Teksten om Vestervig indeholder desværre faktuelle fejl. Vedr. klosteret, kirken og sankt Thøgers liv og helgenkåring henvises til bogen "Kirkerne i Thy", udgivet af Museet for Thy og Vester Hanherred i 2009.

Bidrag til Vestervig Kirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (2)

Mirakel gjorde Thøger til helgen

Thøger var kapellan for Olav den Hellige. Han rejste fra Thüringen til Thy for at missionere efter…

Kærster

Til kirken knytter sig sagnet om Liden Kirsten og Prins Buris, en ulykkelig kærlighedshistorie.…

Billeder (16)