Ældre foto

Jyllands gamle hovedstad

Af

Viborg er blevet kaldt Jyllands hovedstad. Den har altid haft flere præster, embedsmænd og lærere end andre købstæder. Sådan er det delvis stadig. Viborg er blandt de ældste byer og blev domkirkeby i 1065. Landstinget blev samlet i byen fra tidlig middelalder.…

Bidrag til Viborg

Er domkirken den ægte vare?

0 kommentar 0 anbefalinger

De glatte kvadersten, det blanke tag og de klare kalkmalerier er da pæne. Men skinnet bedrager. Viborg Domkirke er en rekonstruktion. I 1863 rev man den gamle domkirke ned og byggede en ny op fra grunden. Kun hvælvingerne og korrundingen stod tilbage fra den middelalderlige kirke. Det var ikke bare et kirkeprojekt, men et nationalt projekt. Domkirken blev opført i nationalromantisk stil efter nogle ideer om, hvordan danskerne engang havde bygget. Kirkerummet lod man maleren Joakim Skovgaard om at udsmykke med freskomalerier af bibelfortællinger på væggene og oliemalerier i loftet. Skovgaards billeder er blevet folkeeje. Men når man har gået og beundret dem, skal man på vej ud huske at lade hånden glide over de glatte, maskintilhuggede ydermure. Sådan føles rekonstruktion.

Bidrag til Viborg

De glatte kvadersten, det blanke tag og de klare kalkmalerier er da pæne. Men skinnet bedrager.…