Vikingeskibshallen med vikingeskibe
Fakta

Skibe i ”brutal” ramme

Af

I 1950’erne fandt man vragene af flere vikingeskibe på bunden af Roskilde Fjord. Man besluttede at opføre en udstillingsbygning til skibene på en strandgrund ned til fjorden. Arkitekt Erik Chr. Sørensen fik opgaven efter en arkitektkonkurrence, og i 1968 blev…

Vis mere

Bidrag til Vikingeskibshallen

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Havhingsten fra Glendalough

Tid / Periode 2007
1 kommentar 3 anbefalinger

Det 30 meter lange vikingeskib stævner ud fra Roskilde. Foran sig har det en rejse på over 2000 sømil. Vinden har godt fat i det 112 m2 store råsejl, og ved de 60 årer ros der flittigt. Året er 2007, og skibet er Havhingsten fra Glendalough. En rekonstruktion af vikingeskibet Skuldelev 2, der er udstillet i Vikingeskibshallen i Roskilde. Skuldelev 2 blev bygget i Dublin i 1042 og vidner om kontakten mellem Danmark og Irland i vikingetiden. Havhingsten derimod blev bygget som et arkæologisk eksperiment på Vikingeskibsmuseets bådeværft i 2000-2004. Ved byggeriet brugte man samme materialer og metoder som ved bygningen af det originale skib. I 2007-2008 gennemførte Havhingsten - med en frivillig besætning af mænd og kvinder fra 10 nationer – en forsøgsrejse fra Roskilde til Dublin og retur. 2.482 sømil blev tilbagelagt ad vikingetidens sejlruter med det formål at afprøve rekonstruktionen. Forsøget var en succes. Skibets sejlegenskaber viste sig at være gode, og det holdt en gennemsnitsfart på 6-8 knob. Havhingstens rejse har fornyet de gamle bånd mellem Roskilde og Dublin og har engageret folk i hele Europa. Der er skabt en forståelse af, at vikingerne med deres optræden var med til at forme Europas historie, kulturelle identitet og selvforståelse. Og forudsætningen for det hele var skibene.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Mogens Hedegaard
, for mere end 7 år siden

Det hører til en af mine største oplevelser i livet den meget tidlige morgen i august 2008, hvor jeg stod i Thyborøn og så "Havhingsten" fra en lille brun prik i horisonten til at stå Limfjorden ind for fuld bør, at følge den til kajs i Glyngøre. Hil jer som gjorde det!

Bidrag til Vikingeskibshallen

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (2)

Modspil og medspil

Vikingeskibshallen er et arkitekturværk. Bygning og skibe spiller sammen. I et modspil og et…

Havhingsten fra Glendalough

Det 30 meter lange vikingeskib stævner ud fra Roskilde. Foran sig har det en rejse på over 2000…

Billeder (13)

Videoer (3)

  • Video
  • Video
  • Video