LEIFI om Vikingetiden ved Odense Fjord

Af

En kystby langt fra fjord og hav!! I gamle dage kunne man sejle dybt ind i Egense fjord og undervejs lægge til ved blandt andet ‘Skibstedet’, dvs. en havn ved Egense fjord - 1.5 km fra Skeby og ca. 700 meter fra Ørritslev; denne havn lå meget tæt på Skeby kirke…

Indenskærsejlads

0 kommentar 0 anbefalinger

Både i sen-jernalder, ses af de mange mosefund af våben og andre krigsefterladenskaber, og i vikingetiden, samt tidligste middelalder, at det ikke var sikkert for almindelige handelsskibe at sejle i "åbent farvand" derfor bedrev man hvad nordmænd kalder indenskærssejlads. En af de vigtigste sejlruter nord om Fyn gik netop ikke nord om Fyn men ”indenskærs” fra Kerteminde gennem Tarup fjord tværs over Odense fjord, gennem Egense dybet og hvad der nu er Fjordmarken, gennem moserne bag Vellinge og Krogsbølle derfra ud i Nørre Nærå stranden, og ud i Kattegat nord for Bogense ved det der i dag hedder Jersore men oprindelig hed Jarlens Ore, til forskel fra Ore syd for Bogense. Resterne af jarleborgen kan endnu, den dag i dag, ses i landskabet umiddelbart øst for landsbyen Jersore. Der er fundet rester af fladbundede handelsskibe fra Vikingetid i Fjordmarken, ved gravningen af langkanalen, og i moserne ved Vellinge/Krogsbølle. Trafikken (den store handelstrafik) i vikingetiden og den aller tidligste middelalder, gik derfor på tværs af fjorden og ikke på langs i fjorden ud gennem gabet, som i dag. Dette er vigtigt for at forstå grunden til den store magtpolitiske betydning af områderne inde i Odense fjord samt den relative rigdom som var samlet i sogne som Norup, Skeby og Østrup og at der tidligt var Kirke i Egense og Norup men ikke i Hasmark, som ellers senere i middelalderen var en meget større landsby end Egense.

Bidrag til Vikingespor - Skibstedet, Skeby

Indenskærsejlads