Wedellsborg

Fyns største gods

Af

Wedellsborg er kendt siden 1200-tallet under navnet Husby. Gården skiftede i 1300-tallet navn til Iversnæs. Den fik sit nuværende navn i 1672. Den store, uregelmæssige hovedbygning består af tre fløje i to etager. Dens form er næsten som et Z. I midterfløjen…

Bidrag til Wedellsborg

Enevældens supergodser

0 kommentar 0 anbefalinger

Wedellsborg har været et af Fyns største godser siden middelalderen. I 1672 blev det et af de nye supergodser, som kongen havde opfundet året før. Wedellsborg blev et grevskab, der skulle gå udelt i arv fra far til søn som et lille kongerige. I næsten 250 år omfattede godset op til fem herregårde og 200-300 bondegårde og dækkede det meste af syv sogne. I 1851 fik grevskaberne lov til at sælge deres bondegårde fra, men greverne på Wedellsborg begyndte først at sælge ud i 1916. Få år efter blev alle grevskaber ophævet ved lov. Godset måtte stykke yderligere jord ud, men Wedellsborg er stadig Fyns største gods og deler ejer med Jyllands største gods, Frijsenborg.

Wedellsborg har været et af Fyns største godser siden middelalderen. I 1672 blev det et af de nye …