Yding Forte

En sjælden vej til overdrevet

Af

Yding Forte er navnet på en 750 meter lang og 12-16 meter bred drivvej. Bøndernes kvæg traskede her fra gårdene gennem markerne og ud til græsning på landsbyens overdrev ved Yding Skov. Forten var landsbyens fælles jord, og begrebet kender man helt tilbage fra…

Bidrag til Yding Forte

Ud på overdrevet

0 kommentar 0 anbefalinger

”Helt ude på overdrevet” siger vi om historier, vi synes er lige vel vidtløftige. For fællesskabets bønder lå overdrevet også langt væk - nemlig i udkanten af landsbyens område. Men selv om overdrevet virkede som verdens ende, var det et skattet stykke land. Overdrevet var med til at sikre landsbyens vigtige balance mellem korn- og kvægproduktion. Men da man indførte loven om fredskov i 1805, kunne bønderne ikke længere lade deres kvæg græsse i skoven. Selv om forten stadig havde betydning som adgang til sand, vand og træ, mistede den langsomt sin betydning for landsbyen og groede til. I 2003-2004 blev forten genetableret, og den er nu fredet.

Ud på overdrevet

”Helt ude på overdrevet” siger vi om historier, vi synes er lige vel vidtløftige. For…