Elefanthuset i Zoologisk Have

Folkeligt menageri

Af

Zoologisk Have åbnede 20. september 1859. Ornitologen Niels Kjærbølling havde kvit og frit fået lov at bruge Prinsesse Wilhelmines Have på Valby Bakke. Han fremviste udstoppede fugle og ”ørne, høns, ænder, ugler, kaniner, en ræv, en sæl i et badekar og en…

Bidrag til Zoologisk Have

Elefanter med egen himmel

1 kommentar 0 anbefalinger

Elefanthuset fra 2008 er et af den engelske stjernearkitekt Sir Norman Fosters mindste projekter i forhold til størrelse. Men det er samtidigt et af hans mest berømte. Den fælles ambition for Foster og Københavns Zoologiske Have var at give elefanterne de bedste vilkår. Arkitekturen skulle danne ramme om elefanternes liv, men også om et avlsprogram der skal være med til at redde de truede elefanter fra udryddelse. Fosters nøgle var research. Faktisk gik Foster så meget op i researchen, at han stadig besøger Afrika for at studere elefanter sammen med sin kone. Hensynet til elefanternes naturlige adfærd og levested kommer til udtryk i hele bygningen. Det er eksempelvis derfor, der er lavet de iøjnefaldende glaskupler. Lys skaber liv - ikke kun for os mennesker men for alt levende. Elefanter lever under åben himmel, og derfor ville Foster give dem et stykke af himlen. Vel at mærke et stykke af deres ”egen” himmel. Glaskuplerne er konstrueret og malet på en måde så, at elefanterne fornemmer et spil mellem lys og skygge, der ligner det, de ville opleve i deres naturlige miljø. Elefanthuset fuldendes af det tilhørende udendørsanlæg. Her har den danske landskabsarkitekt Stig L. Andersson givet elefanterne mulighed for at være i et miljø, der ligner elementerne fra et delvist udtørret flodleje.

Inge Heede Hertoft
, for mere end 7 år siden

Jeg synes, det nye elefantanlæg er fantastisk, og det virker faktisk, som om elefanterne er enige. De går samlet rundt, som de ville gøre det i naturen. Og det er altid dejligt at være sammen med dyr, som har det godt. Det er et meget smukt anlæg.

Mennesker udstillet i Zoo

Mellem 1880 og 1903 optrådte en række folkekaravaner i Tivoli og Zoologisk Have. En karavane med…