1001 FORTÆLLINGER OM DANMARK

Hedebygade

Barndommens gade

Hedebygade
Se alle billeder (3)

Ejendommen på Vesterbro er typisk for sin tid. En større del af baggårdsmiljøet er bevaret end i resten af det sanerede København. Man skal ikke lade sig narre til at tro, at de oprindelige baggårde fra 1880'erne havde så meget lys og luft. I nogle baggårde kunne man strække armen ud og hilse på beboeren på den anden side af gården. Baggårdene var ikke bare til cykler, barnevogne, vasketøj, drenge i sæbekassebiler og piger med sjippetov. Det var små mikrosamfund med lokummer, affald, husdyr, nogle gange heste og køer, og her havde små håndværksmestre og fabrikanter deres værksteder og fabrikker.

1. 1 fortælling
  2. Se på kort
  3. Endnu ingen bidrag

Baghuset fostrede en stjerne

I baggården "havde man kun udsigt til et smalt stykke firkantet himmel, hvor der somme tider lyser en enkelt stjerne". Stjernen i nr. 30 var forfatteren Tove Ditlevsen, som blev født i 1917 og voksede op i baghuset. I den selvbiografiske bog "Barndommens gade" beskrev hun baggårdsungernes ydmyge drøm om et andet liv: "Nu sover gadens børn. Deres ånde flyder sammen i de klumre sovekamre, hvor bror og søster uskyldigt trykker sig mod hinanden i den snævre seng. Hun drømmer, at hun har en brun fløjlsfrakke på og bor i forhuset, så hun aldrig mere skal løbe over den mørke gård.”

GÅ TIL DET NORMALE WEBSTED