1001 FORTÆLLINGER OM DANMARK

Vester Skerninge Kro

Kro på kirkepladsen

Pladsen ved kirken har gennem mange hundrede år været et naturligt samlingspunkt for landsbyboerne i Vester Skerninge på Sydfyn. Pladsen blev ikke mindre populær blandt lokale og tilrejsende, da der blev opført en kro ved den. I de gamle tingbøger kan man læse, at den første kroejer, Anders Kromand, opførte Vester Skerninge Kro i 1772. Kroen blev i samme families eje i 116 år. Kroen fik kongeligt privilegium mellem 1790 og 1800. Vester Skerninge Kro var blandt de første bygninger i Danmark, der blev fredet, da fredningsloven i blev vedtaget i 1918. I midten af 1800-tallet fik kroen en ny aktivitet som brevsamlingssted og senere postekspedition. Og i begyndelsen af 1900-tallet kunne lokale og rejsende svinge bowlingkuglerne på kroen. Bowlingbanen var af bindingsværk. Den forsvandt i 1935, hvor flere af kroens bygninger blev revet ned. I 1970’erne blev den køkkenbygning, man ser i dag, opført. I 2009 overtog af Lars og Susanne Thude kroen. De driver den under mottoet ”Vester Skerninge Kro – hygge og ro”.

1. 1 fortælling
  2. Se på kort