Cathrinesminde Teglværk

Cathrinesminde Teglværk var i funktion fra 1732 til 1968. Nu er det et museum, men før var det et af mange store teglværker ved Iller Strand, som sørgede for tegl og byggematerialer til hele Danmark.

Cathrinesminde

Your flash plugin version does not match the required version 9.0.0 for this website. Please go to http://www.adobe.com/shockwave/download/

MURSTEN. Cathrinesminde Teglværk har leveret mursten til hele Danmark. Hør museumsrundviser Ingrid Jonasson Pedersen fortælle om at vokse op på teglværket og de historier, der gemmer sig her.

Teglværksområdet ved Iller Strand med Cathrinesminde Teglværk har rødder tilbage i 1700-tallet. Her lå de store teglværker, som forsynede store dele af landet med byggemateriale og mursten.

Der har været teglværker overalt i Danmark, men der lå særligt mange ved Flensborg Fjord og i Nordsjælland, hvor der er store koncentrationer af stenfrit ler, der er særligt velegnet til teglproduktion. Teglværkerne lå tæt ved vand, så stenene kunne sejles direkte fra værket til kunderne, og tæt ved skov, så man kunne skaffe brændsel.

Cathrinesminde Teglværk blev grundlagt i 1732 lige ud til Flensborg Fjord. Teglværket og det tilhørende landbrug blev i 1880 delt mellem brødrene Andreas og Mathias Hollensen. Andreas navngav da teglværket efter deres mor. Teglværket producerede omkring 1850 mellem en halv og en hel million mursten om året og havde 10-20 arbejdere ansat.

Der har i alt ligget otte teglværker ved Iller Strand, hvoraf Cathrinesmindes produktionsbygninger er de eneste bevarede, mens de andre teglværker har afsat spor i landskabet i form af boliger, lergrave og afskibningsbroer.  

Ringovnen er hurtig
Midtpunktet i landskabet ved Iller Strand var Cathrinesminde Teglværks ringovn fra 1892, der ligger mellem lergraven og udskibningsmolen.

Ringovnen blev almindelig udbredt i 1890'erne og gjorde det muligt at brænde stenene kontinuerligt, hvor det tidligere var nødvendigt at køle af mellem brændingerne, så man  kunne tage stenene ud. Ringovnen blev fyret med kul, som måtte importeres, men den udgift blev opvejet af ringovnens effektivitet og større produktivitet. 

Foruden ovnen er der leræltemølle og tørrelader. Hertil kommer arbejderlængen nær værket og ejerfamiliens bolig og aftægtsbolig på bakken over Cathrinesminde.

Mursten brænder ikke
Teglværkerne gjorde, at vi skiftede fra at bygge i bindingsværk til at bygge huse af mursten. Skiftet var begyndt tidligere, men blev landsdækkende under industrialiseringen.

Det betød, at bygningerne generelt blev mere solide og mere brandsikre. Og de omfattende brande, som tidligere havde lagt hele bykvarterer øde, som ved Københavns brande i 1728 og 1795, opstod ikke længere i samme skala.

Arbejde med bolig
Som andre industrivirksomheder var teglværkerne som små samfund, hvor ejeren og de faste folk boede på arbejdspladsen. På Cathrinesminde blev der opført boliger med nyttehaver og udhus til den faste stab. Den sidste beboer flyttede ud i 1981. Arbejderboligerne er i dag ligesom teglværket flot restaureret og omdannet til museum.

Sidst opdateret: 10.11.2011

Billedserie

Hør lyden af Teglværket

Your flash plugin version does not match the required version 9.0.0 for this website. Please go to http://www.adobe.com/shockwave/download/

Nationalt industriminde

Cathrinesminde Teglværk er udpeget som nationalt industriminde fordi det:

• er et symbol på den omfattende teglproduktion, der har sat sit præg på næsten alt dansk byggeri

• er repræsentant for den råstofudvindende industri, der samtidig har formet sit landskab

• er et rationlet planlagt teglværk, karakteristisk for den anden industrialiseringsbølge

Industrierne i bogform

De 25 fantastiske industriers historie er foreviget i bogform og udkommet på Gads Forlag.

Køb bogen online her

Tidslinie Cathrinesminde Teglværk

1732
Teglværket går i gang
1732 - Teglværket går i gang
1732

Teglværket går i gang

Ved Flensborg Fjord i Sønderjylland er der igennem 300 år blevet produceret tegl (mursten) til mange af Danmarks bygninger
1892
Ringovnen
1892 - Ringovnen
1892

Ringovnen

I 1892 blev den bevarede ringovn opført som effektiviserede teglværket betydeligt.
1968
Teglværket lukker
1968 - Teglværket lukker
1968

Teglværket lukker

Cathrinesminde Teglværk producerede de tegl i en stor ringovn, men værket måtte i 1968 bukke under for konkurrenternes mere moderne tunnelovne.