Sag: Mønsteds Gård (fredning ophævet)

Vestergade 11, Århus

Mønsteds Gård (fredning ophævet)
Vestergade 11
Århus

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder, at forhuset på Vestergade 11, 8000 Aarhus C, Aarhus Kommune, i hovedformen har bevaret et traditionelt ydre, der er med til at opretholde en traditionel bygningsstruktur og et traditionelt arkitektonisk udtryk i Aarhus historiske bymidte. Dog er der foretaget ændringer i det ydre, der svækker fortællingen om købmandsgårdens kulturhistoriske værdier, herunder de manglende skorstenspiber, men særligt er det den nyere tilbygnings manglende indpasning i forhold til form, proportioner og materialer, der skæmmer forhuset. Interiøret i Vestergade 11 er ombygget talrige gange siden 1935 stort set uden hensyntagen til bygningens oprindelige planløsning, hvor utraditionelle murgennembrydninger og tilføjelser ses. Således er alle etager præget af store rum, der udvisker bygningens oprindelige rumhierarki, og der er anvendt en række moderne materialer, der ikke harmonerer med bygningens alder. Herved er en væsentlig del af bygningens kulturhistoriske fortælling forsvundet. I det indre er der bortset fra dele af konstruktionen ikke bevaret bygningsdele eller -detaljer, der afspejler bygningens oprindelse i begyndelsen af 1800-tallet endsige stemmer overens med det forholdsvis velbevarede ydre. Derfor finder slots- og Kulturstyrelsen at Vestergade 11 ikke længere har de har de værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen.

Bevaringsværdig bygning Vestergade 11