OBS. Udfald ved kortvisning kan forekomme

Sag: Brahetrolleborg Vandmølle

Brahetrolleborg Vandmølle
Reventlowsvej 002
Faaborg-Midtfyn
Stuehuset og den hermed sammenbyggede vandmølle (1792). F. 1945.
Beskrivelse:
"Landevejen Nyborg-Faaborg løber tæt forbi Brahetrolleborg Mølle. Det eksisterende vandmølleanlæg der ligger ved Silkeå, som gennemløber herregården Brahetrolleborg, er opført i 1792 ifølge murjernene i gavlen. Brahetrolleborg Slot, der oprindelig blev anlagt som "Holme Kloster" under cistercienserordenen i 1200-tallet, har givetvis haft en klostermølle tilknyttet. Måske med et underfaldshjul, der senere blev udskiftet med tre overfaldshjul. Møllen var oprindelig kornmølle. I 1943 blev de tre overfaldshjul erstattet med en turbine, der leverede energi til slottet, indtil man for få år siden skiftede til halmfyr. I dag anvendes bygningerne til beboelse. Bygningerne er opført på et fundament af kampesten. Facaderne er i grundmur, mens selve mølleriet delvis er bræddebeklædt et på to. Taget er halvvalmet og teglhængt. Der er kun bevaret lidt mølleinventar, herunder turbine og kværn. Bygningerne er rimeligt vedligeholdt. (teksten er fra: Møllebygninger i Danmark, Redegørelse og status 1993). "
2
0
Vandmølleanlæg

27-02-1945
0000

02-02-2005
Begrundelse:
Kulturarvsstyrelsen har besluttet ikke at ophæve bygningsfredningen af Brahetrolleborg Vandmølle bestående af stuehuset og den hermed sammenbyggede vandmølle på Reventlowsvej 2, matr.nr. 1b Brahetrolleborg Hgd., Faaborg Kommune. Begrundelsen for beslutningen er, at Kulturarvsstyrelsen fortsat finder, at Brahetrolleborg Vandmølle, Reventlowsvej 2 i Faaborg Kommune bestående af stuehuset og den dermed sammenbyggede vandmølle (1792) fortsat har sådanne arkitektoniske og især kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en fredning. Mølleanlægget udgør en meget væsentlig del af den samlede, kulturhistoriske helhed omkring Brahetrolleborg, dels på grund af møllens tidligere og for herregården meget vigtige funktion, dels på grund af dens meget synlige placering i svinget i umiddelbar nærhed af hovedbygningen. Anlæggets bærende fredningsværdier knytter sig især til det ydre, dvs. såvel møllebygningens som stuehusets murede vægge, det halvvalmede tag med røde tegl, portene, dørene, vinduerne og de murede detaljer, møllens bræddevæg ud mod vandløbet samt stuehusets kviste og tre skorstene. Kulturarvsstyrelsen finder derfor, at fredningen skal opretholdes, velvidende, at en istandsættelse/genetablering af møllebygningen vil indebære en meget stor grad af udskiftning af det oprindelige bygningsmateriale. Kulturarvsstyrelsen har i sin vurdering lagt vægt på, at Brahetrolleborg Vandmølle er en hovedhjørnesten i den helhed, som de fredede bygninger omkring Brahetrolleborg udgør, og finder at en istandsættelse/genetablering af møllebygningen i denne situation giver god mening i en fredningsmæssig sammenhæng.
2003-114/431-0003

Undersøgelse
Beskrivelse:
Reventlowsvej 002, Brahetrolleborg, Vandmølle, matr.nr. 1b, Brahetrolleborg hovedgård, Brahetrolleborg. Bygningshistorisk redegørelse. 4 sider samt tegninger og fotografier. Per Axelsen. December 1988. Der er endvidere i arkivet en registrering af landhusene under Brahetrolleborg, udarbejdet af Jens Chr. Varming i 1985. 1985.

Fredet bygning Reventlowsvej 2