OBS. Udfald ved kortvisning kan forekomme

Sag: Grønnegade 73 A

Grønnegade 73 A, Faaborg-Midtfyn

Grønnegade 73 A
Grønnegade 73 A
Faaborg-Midtfyn
Omfang:
Den enetages portbygning sammenbygget med Fåborg Kunstmuseum, Grønnegade 75, (1912-15 af Carl Petersen).
Fredet 1985.
Udvidet 1985.
Den lille portbygning udgør den ene af to sidepartier der indrammer facaden på Faaborg Museum.

Portbygningen er svagt buede, og facaden mod Grønnegade består af et stort portfag med en tredelt, gråmalet træport med firkantede fyldinger i og en enkel gående dør i det midterste portfag. Gårdsiden er modsat grundmuret og kalket med jernvitriol og heri ses en nyere glasdør. Taget er et heltag hængt med blådæmpede vingetegl.

Portbygningen er i det indre en del af Faaborg Museums butik og information.

For yderlig beskrivelse se fredningsbeskrivelsen for Faaborg Museum, Grønnegade 75, 5600 Faaborg.
Bygningshistorie:
Portbygningen er opført i 1915 af arkitekt Carl Petersen, som en del af Faaborg Museum som han i 1912 blev bedt om at tegne for konservesfabrikanten Mads Rasmussen.
En arkitekturkanon, af Kim Dirckinck-Holmfeld, arkitektens forlag, 2005.

Gottlieb Bindesbøll - Danmarks første moderne arkitekt, af Peter Thule Kristensen, arkitektens forlag, 2013.

Det gamle Faaborg, Robert Egevang, Nationalmuseet, 1976.

Guide 1 til Dansk Arkitektur 1000-1960, af Jørgen Sestoft og Jørgen Hegner Christiansen, Arkitektens forlag, 1995.
Miljømæssig værdi:
Portbygningen har stor miljømæssig værdi for resten af museumsbygningen, idet de tilsammen danner den symmetriske facade.
Se fredningsbeskrivelsen for Faaborg Museum, Grønnegade 75, 5600 Faaborg.
Bærende fredningsværdier:
De bærende fredningsværdier for portbygningen knytter sig til den rundbuede enkle form med port mod gaden, muret gårdside og ubrudt tagflader. Hertil kommer den traditionelle materiale- og farveholdning samt de bygningsmæssige detaljer omkring døren.

Fredningsudvidelse

Fredet bygning Grønnegade 73