Over en lav dæmning fører ankomstvejen forbi avlsbygningerne, der ligger på en bakke overfor hovedbygningen, som ligger frit på en lille, men markant bakke, der er omgivet af vand og bevokset med store træer. En cirkulær græsplæne med en obelisk ligger foran hovedbygningen, og på gårdspladsen er en brønd med en elegant støbejernsoverbygning. På vestsiden af hovedbygningen ligger Steensgårds diskrete, hyggelige park.
Hovedbygningen er en ni fag lang og tre fag bred bygning. Den er grundmuret i to etager over en høj kælder og har et heltag af blådæmpede vingetegl. Der er tre skorstene med sokkel og cementpladeafdækning på hovedbygningen; de to er placeret i rygningen, den tredje i tagfladen mod øst.
På langsidens midterste tre fag er mod gården og haven en fremskudt fløj. Mod gårdsiden er det en regulær fløj på to fag med et ottekantet trappetårn i hjørnet mellem tværfløj og hovedfløj. Mod haven er fløjen nærmest en fremskudt gavlkvist, som fra stueetagen giver adgang til en hævet terasse, der ligger syv trin over haven. Hele bygningen er omgivet af en pigstensbelægning, som har fald væk fra huset.
Soklen står med gråmalet kvaderpuds og afsluttes af et profileret, trukket gesimsbånd. Herover står det røde murværk i blank mur med krydsforbandt, og det ses derfor tydeligt, at bygningen er blevet forhøjet med den øverste etage, hvor de røde mursten er af normalformat, mens stueetagens sten er opmuret med en større, lokalt brændt tegl. Under anden etagens vinduer er et gennemgående, vandret bånd med en hulkehl, udført i en grå sandsten og over alle vinduer er der udført profilerede cementbånd med aftrappede, retkantede knæk. Over vinduerne på den fremskudte gavlkvist mod haven er de dekorative bånd i cement over vinduerne i stueetagen udformet som aparte spidsbuer, som krones af korslignende elementer, mens overetagens profildekoration er sammenhængende over tre vinduer, med hængestavsagtige konsoller ved det midterste vindue. Alle gavle på bygningen, både hovedlængen og tværfløjene er udført med særprægede takker, kantet med et udkraget cementprofilbånd. Murene afsluttes foroven af en kraftigt udkraget gesims, ligeledes i cementpuds. Et gennemgående element i de profilerede bånd på facaden – ligeledes på sokkelafslutningen – er en stor karnisprofil.
Trappetårnet på facaden er i tre etager og afsluttes foroven af to omløbende gesimsbånd. Herpå hviler glatte, skrå konsoller, som bærer den kraftigt udkragende, flade top på tårnet, der er indrettet som en udsigtsbalkon. Balkonen kantes af et støbejernsrækværk. På hver etage er små, en-rammede vinduer med to ruder, som har en lille, profileret cementfordakning over. En flammeret dør i en rundbuet, falset muråbning fører ind til tårnet. Over døren er en stentavle med familiens våbenskjold.
Vinduerne er overalt firerammede med to ruder i de underste rammer for stueetagens vedkommende, mens anden etages vinduer, der er højere, har tre ruder i de underste rammer. Kældervinduerne er næsten kvadratiske, en-rammede med fire ruder. Alle døre og vinduer er hvidmalede.
Hovedindgangen, som sidder i tværfløjen mod gårdspladsen, er helt speciel, med en meget stor, spidsbuet åbning, der er kantet med et pudset, bredt profilbånd og i toppen forsynet med et skjold med en løve. Selve portløjen består af en firedelt fyldingsdør med næsten kvadratiske fyldinger. Over døren er på anden etage en altan med støbejernsværn. Den konsolbårne altan er muligvis udført af en kunststen eller en lys sandsten i en varm tone. Døren ud til altanen er tofløjet med seks ruder i hver fløj, og med et torammet overvindue med fire ruder i hver ramme.
I alle gavlpartier er der liljeformede murankre og ankre formet som årstal og monogrammer: i østgavlen mod gårdspladsen fortæller murankrene ”1583”, som angiver opførelsesåret. Bjælkeankrene er på alle sider udformet som initialer og årstal. Der er tillige på alle gavlpartier opsat sandstenstavler med familiens våbenskjolde.
I det indre er bygningen disponeret således, at der bag den store indgangsdør er en forhal i niveau med terrænet, men som med nogle stigninger giver adgang til en bred gang, der strækker sig i hele bygningens længde. Hallen er adskilt fra gangen af en bræddeskillevæg med tre åbninger, hvori der sidder dørfløje i spidse, gotiserende åbninger, adskilt af kantede ”gotiske” søjler. Alle stuer og værelser ligger ud mod haven – her er også et nyere køkken indrettet. Gavlrummene spænder dog fra gård- til haveside. Ved midtskillemuren er en enkel, intern toløbstrappe op til overetagen, hvor rummene er disponeret på samme måde som i stuen. Kælderen består ligeledes af en gang med en række rum mod haven. Der er fra alle etager adgang til trappetårnet.
Interiørerne er uhyre velbevarede fra Hetschs ombygning i 1836 med plankegulve, brystningspaneler langs væggene, hvorpå indfatningerne omkring vinduerne, der har indfældede skodder, hviler. Lofterne er pudsede og har med klassicistiske loftgesimser og i næsten alle rum er jernvindovne, samt en enkelt porcelænsovn fra Hetsch tid, bevaret ved skorstenene. Overalt er også to- og enfløjede fyldingsdøre fra Hetsch restaurering. Dørene har enkle fyldinger med en lille karnis ind mod det glatte spejl, enkelte af dørene har dog en svag bossering af spejlet. Indfatningerne har en platte, karnis og platte, førend det afsluttes ind mod dørfløjen med en trekvartstaf. Hængslerne er indstukne og fra perioden. Enkelte af fløjdørene har fire fyldinger og med en bred, enkel slagliste. Grebene er også bevaret; de er udført af ben med riflinger på skaftet. Vinduerne er også fra Hetsch ombygning og de har hulpost med hjørnestaffer, både på lod- og tværpost. Rammerne har fine profiler og er ligeledes bevaret.
Trappen i trappetårnet er en vindeltrappe med en cirkulær durchsicht, indstemte trin og slanke, drejede balustre. Ned mod kælderen er trinene af granit. Tagværket er fra Hetsch ombygning og er et hanebåndstagværk af fyr, visse steder er spærrene forstærket med mellemliggende lægter. Tagstenene ligger på finske lægter og er understrøgne.