Sag: Vestergade 47-49 (fredning ophævet)

Vestergade 47-49, Ærø

Vestergade 47-49
Ærø
Forhuset på syv fag mod Søndergade (1810). F. 1919. Ophævet 2018

Købstad - Den gamle bykerne

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder, at fredningsværdierne i forhuset mod Søndergade med adressen Vestergade 47B, Ærøskøbing, Ærø Kommune, er gået tabt. I det ydre fremstår bygningen ganske vist traditionelt og velbevaret, men facadeudtrykket forstyrres af det nyere butiksvindue, som er isat på hoveddørens plads, den manglende skorstenspibe og de nyere tagvinduer. Det indre kendetegnes af en opbrudt planløsning, der ikke har levnet mange spor af den oprindelige plandisponering. Adgangen til forhuset sker gennem nabobygningen, og de to bygningers stueetager udgør et sammenhængende butiksareal forbundet af en mellembygning. Overgangen til sidehuset er ligeledes udvisket på grund af den store åbning imellem bygningerne. De indvendige overflader er stort set alle nyere, herunder støbte gulve, stålsøjler samt væg- og loftsbeklædning af cellotex-plader, hvilket ikke er i overensstemmelse med traditionel byggeskik. Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at bygningens ydre udtryk og de få ældre bygningsdele, der er bevaret i det indre, kan begrunde en fortsat fredning.

Bygning med bevaringsværdi 2 Vestergade 47B