Sag: Søndergade 2 (fredning ophævet)

Søndergade 2, Ærø

Søndergade 2 (fredning ophævet)
Søndergade 2
Ærø
Forhuset (1700-tallet, gennemgribende ombygget ca. 1900). F. 1919. * Ophævet 2018

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at forhuset Søndergade 2,matr. nr. 82A, Ærø Kommune har de væsentlige kulturhistoriske eller arkitektoniske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. I det ydre indgår forhuset ved sin overordnede fremtræden som en integreret del af helheden i det brolagte gadeforløb og som et væsentligt element i den samlede karréstruktur. Men gade- såvel som gårdside er forandret i en sådan grad, at styrelsen ikke mener, at fredningen meningsfyldt kan opretholdes. Vigtige traditionelle bygningsdele, som to skorstene, er fjernet og facaden er væsentligt forandret med nye vinduer og hoveddør. På gårdsiden er forhuset fuldstændig ombygget og fremstår i rød, blank mur med termovinduer. Desuden skjuler nyere tilbygninger helt forhusets stueetage. I det indre er den oprindelige og traditionelle planløsning fuldstændig opløst og bygningsdele og overflader er nyere og i materialer, der ikke hører til husets alder og historie.

Bygning med bevaringsværdi 2 Søndergade 2