Sag: Gyden 14 (fredning ophævet)

Gyden 14, Ærø

Gyden 14 (fredning ophævet)
Gyden 14
Ærø
Forhuset (før 1778, karnappen grundmuret mellem 1821 og 1852). F. 1919. Ophævet 2018

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at Gyden 14, 5970 Ærøskøbing, Ærø Kommune har de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. I det ydre har Gyden 14 mod gaden opretholdt et traditionelt udseende som et enetages pudset forhus med oprindelse i 1700-tallet. Vinduerne er alle nyere, men udført på traditionel vis. Gyden 14 er derfor et meget vigtigt element i gadebilledet og indgår derfor som en væsentlig del af Ærøskøbings velbevarede, historiske bykerne. Mod haven er imidlertid opført en toetages sidebygning og de tre fag, som tidligere udgjorde Gyden 12, er ligeledes forhøjet til to etager, hvor der er isat sprosseløse vinduer i stueetagen. I det indre står huset med en delvis ændret planløsning i begge etager, hvor bagvæggen blandt andet er gennembrudt til det nyere sidehus i begge etager. Interiørerne har en nyere materialeholdning, der ikke harmonerer med bygningens alder og arkitektur i det ydre, herunder klinkegulve, linoleumsgulve, pladebeklædte lofter og vægge, listebeklædte vægge og et nyere synligt bjælkelag på førstesalen samt finérpladedøre med enkle gerichter. Dette har i høj grad har svækket fredningsværdierne, hvilket ikke understøtter en opretholdelse af fredningen.

Bygning med bevaringsværdi 1 Gyden 14