Sag: Smedegade 21 (fredning ophævet)

Smedegade 21, Sønderborg

Smedegade 21 (fredning ophævet)
Smedegade 21
Sønderborg
Det nifags stråtækte bindingsværkshus (ca. 1800). F. 1989.* Ophævet 2018

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen må konstatere, at fredningsværdierne for det stråtækte bindingsværkshus på Smedegade 21, Ketting, Sønderborg Kommune, ikke længere kan opretholdes. Års manglende vedligeholdelse har ført til, at bygningens forfald nu er over-ordentlig fremskredent, senest med en delvis sammenstyrtning af taget omkring årsskiftet 2017/18. Dertil kommer, at bygningens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier ikke er – og heller ikke på fredningstidspunktet i 1989 var – særligt markante. Styrelsen hæfter sig bl.a. ved de uensartede vinduer, herunder de store helrudede vinduer i facaden og i sydgavlen, kvistene og de to nyere, blokformede skorstene i gule mursten. I det indre er den oprindelige grundplan kun delvist bevaret, og bygningen fremstår generelt med et nedslidt interiør fra omkring 1960’erne og med meget få ældre bygningsdele. Som eksempel på et traditionelt, beskedent landhus med beboelse og stald under samme tag udmærker Smedegade 21 sig ikke særligt. Slots- og Kulturstyrelsen anerkender bygningens kulturhistoriske og miljømæssige betydning for Ketting, men finder det ud fra en samlet vurdering ikke meningsfuldt at søge bygningens fredningsværdier genoprettet ved et altomfattende restaureringsprojekt.

Bygning uden fredning/bevaring Smedegade 21