OBS. Udfald ved kortvisning kan forekomme

Sag: Hotel Gråsten (fredning ophævet)

Hotel Gråsten (fredning ophævet)
Torvet 2
Sønderborg
Forhuset mod Torvet (1842). F. 1978.* Ophævet 2017.

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at forhuset på Hotel Gråsten, Torvet 2, Sønderborg Kommune, har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Hotel Gråsten har i det ydre bevaret et traditionelt udtryk, der harmonerer med bygningens opførelse i 1851 og senere ombygning i 1870. I det indre er planløsningerne på alle etager væsentligt ændret, og bygningen fremstår overalt med nyere overflader og bygningsdele, der er fremmed for dens alder og arkitektur. Slots- og Kulturstyrelsen finder, at Hotel Gråstens fredningsværdier særligt i det indre er gået tabt og ikke meningsfuldt kan genskabes. Slots- og Kulturstyrelsen finder imidlertid, at bygningen har stor miljømæssig værdi i kraft af sin størrelse og placering ud til torvet i Gråsten, hvor bygningens senklassicistiske stiludtryk bør opretholdes og bevares, således at den fortsat vil indgå i det samlede, historiske bymiljø. Derfor har Slots- og Kulturstyrelsen besluttet at udpege forhuset, Hotel Gråsten, Sønderborg Kommune som bevaringsværdig bygning.

Bevaringsværdig bygning Torvet 2