Sag: Liliegade 1

Liliegade 1, hj. af Stengade, Sønderborg

Liliegade 1, hj. af Stengade
Sønderborg
Huset med gavl mod Stengade.
Fredet 1950. *
Beskrivelse:
Bygningen ligger på hjørnet af Liliegade og Stengade, midt i Sønderborg. Liliegade 1 er en tre fag lang, grundmuret bygning i én etage med et kraftigt udkragende, teglhængt heltag hvori der sidder en skorstenspibe og et enkelt nyere tagvindue. Bygningen har sort sokkel, gulmalede murflader og nyere hvidmalede, torammede, koblede vinduer. Den ældre hoveddør er tofløjet med fast sidestykke og udsmykket med en bred lisén med fremhævede kanelleringer. På gavlen ses flere murankre.

I det indre ligger køkkenet mod gavlen der vender mod gaden, mens en nyere trappe fører til tagetagen, der står med synlige hanebånd samt listebeklædte bræddevægge. Der er bevaret flere ældre fyldingsdøre med bukkehornsbeslag.
Bygningshistorie:
”Trefags hus med højt styrterum. Nu for det meste grundmuret rest af rækken af 1600-tals bindingsværks våninger (lejeboder) langs strækningen Bjerggade-Mariegade.”

Ovenstående bygningshistorie er leveret af Museum Sønderjylland

Bygningen blev senest istandsat i 1990.
Museum Sønderjylland
Miljømæssig værdi:
Den miljømæssige værdi knytter sig til bygningens markante placering på hjørnet af Liliegade og Stengade, hvor den med sin beskedne størrelse, markante tagrejsning og enkle udtryk er med til at opretholde det traditionelle købstadsmiljø.
Kulturhistorisk værdi:
I det ydre knytter den kulturhistoriske værdi sig til bygningens beskedne størrelse på kun tre fag, de enkle muranke samt det stejle heltag med den store udkragning, der vidner om bygningens oprindelse i 1600-tallet. Hertil kommer hoveddøren med den brede, kanellerede pilaster.

I bygningens indre knytter den kulturhistoriske værdi sig til de bevarede dele af den oprindelige konstruktion samt de oprindelige og ældre bygningsdele, herunder fyldingsdøre og bukkehornsbeslag.
Arkitektonisk værdi:
I bygningens ydre knytter den arkitektoniske værdi sig til det beskedne hjørnehus med det kraftigt udkragende tag. Udtrykket er på en gang ydmygt og solidt, uden anden detaljering end de smalle, funktionelle murankre og hoveddøren.
Bærende fredningsværdier:
I bygningens ydre knytter de bærende fredningsværdier sig til den grundmurede bygning med hoveddør med kanneleret pilaster, opsprossede vinduer og murankre, samt kraftigt udkragende og opskalket tegltag med skorstenspibe med sokkel og krave. Hertil kommer den traditionelle materialeholdning.

I bygningens indre knytter de bærende fredningsværdier sig til de bevarede dele af den oprindelige og ældre konstruktion og planløsning, samt til de oprindelige og ældre bygningsdele, herunder fyldingsdøre og bukkehornsbeslag. Hertil kommer den traditionelle materialeholdning.

Fredet bygning Liliegade 1