OBS. Udfald ved kortvisning kan forekomme

Sag: Æblegade 10 (fredning ophævet)

Sønderborg
Forhuset (1800-tallet). F. 1950. Ophævet 2016.

Beboelseshus
Købstad - Den gamle bykerne

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at forhuset (1836) på Æblegade 10, Sønderborg Kommune, har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en fortsat fredning. I det ydre har Æblegade 10 bevaret et traditionelt udseende som en beskeden håndværksgård fra 1800-tallet. Facaden og gavlen mod gaden står i grund-mur, mens bagsiden og den mindre synlige østgavl er i bindingsværk. Der er opsprossede vinduer, tegltag med tre mindre tagvinduer og én bevaret skorsten. En nyere hoveddør med termoglas og aluminiumsdørtrin svækker dog i nogen grad helhedsindtrykket. I det indre er stueetagens grundplan opbrudt, trappen til tagetagen er flyttet, og den nuværende frisørsalon er indrettet i åbne rumforløb med helt og delvist nedrevne vægge og store åbninger uden døre eller dørindfatninger. Tagetagen er indrettet til bolig med en ny rumstruktur, der også inddrager baghusets tagetage. Interiøret har gennemgående en nyere materialeholdning, bl.a. støbte gulve med laminatbelægning og i tagetagen væg- og loftsbeklædning af profilerede brædder. Den ændrede planløsning og den nyere materialeholdning, som harmonerer dårligt med bygningens alder og ydre arkitektoniske udtryk, har i høj grad svækket fredningsværdierne. Slots- og Kulturstyrelsen vurderer ikke, at bygningens indre fredningsværdier meningsfuldt kan oprettes.

Bygning med bevaringsværdi 1 Æblegade 10