Sag: Bøddelens Hus (fredning ophævet)

Nygade 42, Aabenraa

Bøddelens Hus (fredning ophævet)
Nygade 42
Aabenraa
Det grundmurede forhus (1768). F. 1977.* Ophævet 2013.

Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder ikke, at Nygade 42, Aabenraa Kommune, har de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Nygade 42 er væsentligt ombygget. I det indre er planløsningen delvist æn-dret, og alle overflader fremstår fremmede for bygningen. Kulturstyrelsen finder, at bygningens værdier i dag knytter sig til facaden og dennes komposition og ældre murankre, hvilket ikke er tilstrækkeligt til at fastholde fredningen. Til grund herfor ligger tillige en sammenligning med tilsvarende fredede byhuse i Aabenraa samt i resten af landet. Kulturstyrelsen finder imidlertid, at bygningen har bevaringsværdier, der bør opretholdes og bevares således, at bygningen fortsat vil indgå i det samlede historiske gadeforløb. Kulturstyrelsen har noteret sig, at bygningen er omfattet af en lokalplan og en bygningsbevarende deklaration, som kan danne grundlag for den fortsatte bevaring af bygningen.

Bygning med bevaringsværdi 3 Nygade 42