Sag: Askov Nedergård (fredning ophævet)

Vejenvej 10, Vejen
Bondegård

Askov Nedergård (fredning ophævet)
Vejenvej 10
Vejen
Omfang:
Hovedbygningen og den trelængede avlsgård (ca. 1854, ombygget 1915 af Ivar Bentsen). F. 1978. Ophævet 2019

3
0
Bondegård

18-08-1978
66-9-104/77

05-12-2019
Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at stuehuset og den fornyede avlsgård på Vejenvej 10, Askov Nedergård, Vejen Kommune, har opretholdt de væsentlige arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kan begrunde en fortsat fredning. På fredningstidspunktet i 1978 var Askov Nedergård et helstøbt og velbevaret gårdsanlæg. Efter en brand i 1991 er avlslængerne genopført, så de i dag er helt uden fredningsværdi, og stuehuset står som et rudiment. Slots- og Kulturstyrelsen er opmærksom på, at stuehuset er en markant bygning, som fortsat har en række kvaliteter, navnlig i det indre. Det gælder således den bevarede grundplan og de ældre elementer i bygningens østende: fyldingsdøre med udskårne gerichter, vægpaneler, gulve og synlige loftsbjælker foruden hovedtrækkene i tagetagens indretning. Styrelsen hæfter sig dog samtidig ved de betydelige ændringer, der er foretaget både udvendigt og indvendigt. Det drejer sig bl.a. om udskiftningen af vinduer og yderdøre, nedtagning af alle fire skorstenspiber, isætning af Velux-vinduer i taget samt den indvendige ombygning af bygningens vestende med murgennembrydninger, nye bygningsdele og overflader. Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at fredningsværdierne i Askov Nedergård som samlet gårdsanlæg meningsfuldt kan genoprettes, hvorfor fredningen ophæves.

Bygning uden fredning/bevaring Vejenvej 10