Østervangs kulturhistoriske værdi knytter sig til bygningens velbevarede helhed med ildstedsesse, der vidner om at bygningens østre del blev anvendt som gårdsmedje, hvilket skorstenens karakteristiske gnistfangs udformning understreger. Hertil kommer den lille luge på nordsiden, der har den praktiske funktion, at man kunne stikke jernet ud igennem, hvis det var for langt til at være inde i den lille smedje.
Endvidere er der kulturhistorisk værdi i det bevarede rum med kalkstensgulv, flagehylde og granitbjælke, der vidner om at bygningen også rummede en maltkølle.
Hertil kommer, at man indvendigt kan se de rå kalksten og deres karakteristiske størrelse som bygningen er opført i, hvilket fortæller at også gårdsmedjen er opført i den lokale kalksten, der blev brudt i herregården Gjorslevs brud i Stevns Klint.
Endvidere er der kulturhistorisk værdi i den bevarede stente, som er resterne af det dige, der adskilte haven fra marken udenfor skellet. En stente er en flad sten rejst på højkant med en lidt højere stenstøtte som man kunne holde ved, når man skrævede over stenten. Stenten havde det formål at give bonden let adgang til marken, og samtidig holde kreaturerne ude fra kålgården eller haven.