Sag: Svaneboligen

Fugholm 16, Horsens

Horsens
Forhuset (1785 af Anders Kruuse). F. 1919. Ophævet 2015

Stiftelsesbygning
Købstad - Den gamle bykerne

Begrundelse:
Kulturstyrelsen finder ikke, at de arkitektoniske og kulturhistoriske fredningsværdier i forhuset på Fugholm 16, Svaneboligen (1785 af Anders Kruuse), Horsens Kommune, længere kan opretholdes. Kulturstyrelsen tager til efterretning, at to ingeniørfaglige undersøgelser uafhængigt af hinanden fastslår, at bygningens tekniske tilstand er yderst kritisk. Bygningen er opført på sætningsgivende aflejringer, metertykke kulturlag fra middelalder og renæssance, og er utilstrækkeligt funderet. Den manglende stabilitet kan først og fremmest registreres som kraftige revnedannelser og udadgående bevægelser i murværket. I det indre er alt interiør fjernet, og der er kun rester tilbage af de oprindelige skillevægge. De manglende skillevægge og et meterdybt utildækket arkæologisk prøvefelt inde i bygningen har muligvis forringet stabiliteten yderligere. Bygningen er i akut fare for at styrte sammen. I heldigste fald vil Svaneboligen kunne genopbygges ved meget omfattende entreprenørarbejder og under stor risiko for sammenstyrtning. Ved en evt. genopbygning, vurderes det ifølge byggetekniske undersøgelser, skal hele gårdfacaden, store dele af sydgavlen og dele af nordgavlen rives ned og genopmures på nye fundamenter. I det omfang, en genopbygning overhovedet er teknisk mulig, vil resultatet være en rekonstruktion, hvor meget begrænsede dele af de originale konstruktioner og bygningsdele er bevaret. Kulturstyrelsen finder ikke, at en rekonstrueret bygning vil have de kvaliteter, der kan begrunde en fortsat fredning, og finder det ikke meningsfuldt at søge et sådant projekt gennemført. Kulturstyrelsen anbefaler, at der inden en evt. nedrivning af bygningen foretages en bygningsarkæologisk dokumentation, og at mindepladen over hoveddøren sikres for eftertiden.

Bygning uden fredning/bevaring Fugholm 16