Sag: Graven 2 (fredning ophævet)

Graven 2, Horsens

Graven 2 (fredning ophævet)
Graven 2
Horsens

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at Graven 2, 8700 Horsens Kommune har bevaret de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Graven 2 fremstår i det ydre som et traditionelt byhus med butik og tilhørende beboelse fra slutningen af 1800- tallet. Dog er de nyere butiksruder udført med en nyere detaljering og indgangsdøren er udskiftet med en dør i moderne udførelse. Der er ligeledes mod gården opsat en stålbrandtrappe og ventilationsanlæg, der skæmmer bygningen. Fredningsværdierne er dog navnlig gået tabt i det indre, hvor særligt stueetagens oprindeligt to butikslokaler og førstesalens gadevendte rum er åbnet til to store rum. Hertil kommer, at den oprindelige trappe mod gården er blevet sløjfet i stueetagen. De nyere overflader, det afdækkede murværk og de nye bygningsdele, herunder glatte døre, harmonerer ikke med bygningens alder eller overordnede ydre arkitektoniske udtryk. Således er bygningens oprindelse som et byhus med butik og bolig i høj grad blevet sløret i det indre. Disse ændringer gør, at Slots- og Kulturstyrelsen ikke finder det rimeligt at opretholde fredningen.
16/01054

15-05-2020
16/01054

Undersøgelse
Beskrivelse:
Graven 002, matr.nr. 437, Horsens bygrunde. Summarisk bygningshistorisk redegørelse. 10 sider inkl. tegninger og fotografier. Peter Lyhne/Jørn Ginnerups tegnestue. November 1989.

Bygning med bevaringsværdi 1 Graven 2