Sag: Søndergade 43 (fredning ophævet)

Søndergade 43, Horsens

Søndergade 43 (fredning ophævet)
Søndergade 43
Horsens
Forhuset (1780 af Anders Kruuse). F. 1919.* Ophævet 2018

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at forhuset Søndergade 43, mat. nr. 503, Horsens Kommune har de væsentlige kulturhistoriske eller arkitektoniske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. I det ydre indgår Søndergade 43 ved sin overordnede fremtræden som en integreret del af husrækken og gadeforløbet i Søndergade. Men gade- såvel som gårdside er forandret i en sådan grad, at styrelsen ikke mener at fredningen meningsfyldt kan opretholdes. Mod gaden er stueetagen ombygget med store og nyere vinduespartier og tagfladen brydes i dag af en række nyere kviste. Gårdsiden er fuldstændig forandret med tagterasse, kvist, nyere vinduer og døre og en trappe i galvaniseret jern der leder op til 1. salen. Gårdsiden har fuldstændig mistet et traditionelt og for huset passende arkitektonisk udtryk. I det indre er den, for huset, traditionelle planløsning fuldstændig opløst og bygningsdetaljer og overflader er nyere og i materialer, der ikke hører til husets alder og historie. De få ældre bygningsdele, der er bevaret, begrænser sig til udsmykningen på facaden samt 1. salens vinduesrytme.

Bygning med bevaringsværdi 1 Søndergade 43