Sag: Jernbanegade 20, Ebeltoft (fredning ophævet)

Jernbanegade 20 (tidl. nr. 20-22), Syddjurs

Jernbanegade 20, Ebeltoft (fredning ophævet)
Jernbanegade 20 (tidl. nr. 20-22)
Syddjurs
Bindingsværkshuset (ca. 1780). F. 1959. Ophævet 2018

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at Jernbanegade 20, 8400 Ebeltoft har de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Jernbanegade 20 i Ebeltoft, Syddjurs Kommune har i det ydre overvejende en traditionel fremtoning, da bindingsværksbygningen er med til at opretholde den traditionelle bygningsstruktur og det historiske udtryk i den ældre bymidte. Det enetages hus har et traditionelt udtryk med gulmalede tavl, sortopstolpet bindingsværk, sorttjæret kampestenssokkel og et rødt, teglhængt heltag. De nyere tilføjelser, herunder kviste i tagfladen, de nyere hoveddøre i begge langsider, vinduerne med termoruder og de manglende skorstenspiber, svækker dog i væsentlig grad fredningsværdierne i det ydre og er med til at udviske bygningens enkle, arkitektoniske udtryk. Hertil kommer det påmalede bindingsværk, der svækker bygningens kulturhistoriske fortælling. I det indre er planløsningen præget af gennemgribende ombygninger og en inddeling i to boliger med en hovedindgang fra hver langside samt nyere, åbne planløsninger, hvor badeværelseskernerne er eneste rumdeling. Dertil kommer de nyere, åbne kvartsvingstrapper til tagetagen samt de overalt fornyede materialer og bygningsdetaljer, herunder gulve, lofter, standarddøre med fyldinger og tilhørende gerichter. Bindingsværkshusets oprindelige struktur og karakter er derfor helt udvisket, og de få bevarede bygningsdele i det indre begrænser sig til en ældre fyldingsdør. Fredningsværdierne vurderes således ikke længere at være til stede i det indre. Slots- og Kulturstyrelsen vurderer ikke, at eksteriøret og de få bevarede bygningsdele i det indre er tilstrækkeligt til, at Jernbanegade 20 længere meningsfuldt kan behandles som fredet.

BBR er tilrettet og sag afsluttes i Public.

Bygning med bevaringsværdi 3 Jernbanegade 20