Sag: Nedergade 31, Ebeltoft (fredning ophævet)

Nedergade 31, Syddjurs

Nedergade 31, Ebeltoft (fredning ophævet)
Nedergade 31
Syddjurs
Forhuset (før 1728). F. 1984.* Ophævet 2018

Begrundelse:
Slots- og Kulturstyrelsen finder ikke, at Nedergade 31, 8400 Ebeltoft, Syddjurs Kommune har de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen. Forhuset fremtræder mod gaden som et traditionelt bindingsværkshus med portfag og er dermed en god repræsentant for et forholdsvis beskedent matroshus fra 1700-tallet i Ebeltoft. Forhuset er endvidere et vigtigt element i husrækken og i Nedergades forløb. Imidlertid har ombygninger igennem tiden på gårdsiden og i særdeleshed i det indre fjernet de karakteristika, som traditionelt kendetegner et sådant beskedent bindingsværkshus. Slots- og Kulturstyrelsen hæfter sig særligt ved den ændrede planløsning og de overalt nyere bygningsdetaljer og -materialer, der ikke harmonerer med bygningens alder og arkitektur, og som derfor har svækket fredningsværdierne. Der ses kun enkelte ældre bygningsdele, som kunne begrunde en fortsat fredning. Således er de bærende fredningsværdier særligt i det indre gået tabt og kan ikke længere meningsfuldt genoprettes.

Bygning med bevaringsværdi 4 Nedergade 31