Sag: Byleddet 2

Byleddet 2, Syddjurs
Bondegård

Byleddet 2
Byleddet 2
Syddjurs
Omfang:
Den firelængede bindingsværksgård (midten af 1800-tallet) og staldbygningen (ca. 1950) samt den brostensbelagte gårdsplads omgivet af de fire bindingsværkslænger. F. 1994.*
Beskrivelse:
Den strå- og rørtækte bindingsværksbebyggelse med grundmuret nyere staldtilbygning, bestående af 1) fritliggende vestlænge med stuehus i 12 fag med to indgangsdøre fra gård og indvendigt med trefyldningsdøre og plankedøre med indgratede revler. 2) fritliggende nordlænge - heste- og svinestald - med vognrum og huggehus/værksted, opført med (genanvendt) egetømmer og granrundtømmer i tagværk og spiltove og med loftsadskillelse (delvist) af granrafter. Gulvet er lerstampet, hestestaldens belagt med pigsten, og der er hundehus i hjørnet, 3) vestlænge med lade og portgennemkørsel, opført med (genanvendt) egetømmer, granrundtømmer i tagværk og hanebånd på spærfag over portrum i krumvokset og - sammenbygget med 4) sydlænge med lade og tærskehald og konstruktivt som vestlænge (alt formentlig fra 1800-tallets midte) inklusiv 5) den tilbyggede grundmurede og hvidkalkede kostald (fra omkr. 1950) med kostald, roerum samt malkemaskine samt 6) den pigstensbelagte gårdsplads omgivet af de fire bindingsværkslænger.
5
0
Bondegård
Belægning, fortov ; Gårdrum, gårdsplads

07-09-1994
Begrundelse:
At gårdanlægget er et eksempel, hvordan en landbrugsejendom har fremtrådt igennem de sidste 100-150 år, hvor bygningerne løbende er blevet tilpasset skiftende tiders funktionskrav. Ejendommens kulturhistoriske værdi understreges af beliggenheden ved bygaden. I arkitektonisk henseende fremtræder ejendommen som et smukt og harmonisk bygningsanlæg. Bygningssynet fandt, at ejendommen som helhed repræsenterer kulturhistoriske og arkitektoniske værdier i et omfang, der begrunder en fredning.

Undersøgelse

Fredet bygning Byleddet 2