Sag: Centralhotellet

Rosensgade 16, 18 A og 20, Odder
Kro / hotel

Centralhotellet
Rosensgade 16, 18 A og 20
Odder
Omfang:
Det trefløjede bygningskompleks med sammenbygget teatersalsbygning (1908 af Thorvald Bruun; stukarbejdet af K. Hansen Reistrup; glasruden i hotellets trapperum af K. Hansen Reistrup, tilvirket af glarmester Folmer Steffensen). Fredet 1993.*

3
0
Kro / hotel

07-06-1993
Begrundelse:
Det trefløjede bygningskompleks og teatersalsbygningen, opført 1908 efter tegninger af malermester Thorvald Bruun og med dekorative arbejder udført af maleren Karl Hansen-Reistrup har de særlige kulturhistoriske værdier, som begrunder fredningen af bygninger, der endnu ikke er hundrede år gamle. Bebyggelsen er opført på et tidspunkt, hvor Odder by var i fremdrift. Hotellet med (nu nedlagt) restaurant i stueetagen, en større sal på første etage og teatersal, har været samlingssted for en generation af byens borgere. Samtidig har hotellet været byens ansigt udadtil, hvilket bygherren utvivlsomt har været sig bevidst og - i forening med egne økonomiske interesser - har søgt at fremhæve gennem bebyggelsens placering og arkitektur. Hotellet har i det indre en række bygningsdetailler, som har fået en kunstnerisk bearbejdsning ved maleren Karl Hansen-Reistrup. Teatersalsbygningen indeholder bevarede interiører fra opførelsestidspunktet.

Den østre fløj af det trefløjede bygningskompleks med sammenbygget teatersalsbygning.

Fredet bygning Rosensgade 20